Nobelpriset i litteratur

Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Peter Handke får Nobelpriset i litteratur för 2019.

Den kontroversielle österrikiske författaren är känd för att ha stöttat Slobodan Milosević när den serbiske ex-presidenten stod åtalad för brott mot mänskligheten.

– Det här är ett litterärt pris, inte politiskt, sade akademiledamoten Anders Olsson vid tillkännagivandet.

Peter Handke är en österrikisk författare, som även verkat som översättare och filmregissör. Sedan 1990-talet är han bosatt utanför Paris.

Handke föddes 1942 i byn Griffen i södra Österrike. Hans pappa var en tysk soldat som han inte träffade förrän han blev vuxen. Modern Maria tillhörde den slovenska minoriteten.

De senaste åren har Peter Handkes litterära gärning överskuggats av det faktum att han i flera essäer och pjäser, publicerade mellan 1996 och 2000, skrev om resor i det forna Jugoslavien. Hans sympatier för den serbiska sidan var uppenbara och han har kritiserats för att förminska serbiska krigsbrott.

2004 undertecknade Handke ett konstnärsupprop som försvarade Slobodan Milosević. Samma år besökte han Milosević i häktet i Haag. På Milosevićs begravning 2006 talade Handke inför tiotusentals sörjande serber.

Det stormade också kring Handke när han hade nominerats till Heinrich Heine-priset 2006. En grupp i Düsseldorfs stadsförsamling ville förhindra att han fick priset. Då ryckte en grupp skådespelare ut till hans försvar. Handke undanbad sig prispengarna på 50 000 euro och bad att de skulle skänkas till serbiska byar i Kosovo, vilket skedde 2007.

Själv anser han att han har givit en mer komplex skildring av världen. Till SvD har han sagt:

– Man ska inte bedra sig, de var skurkar allihop.

I samband med tillkännagivandet sade akademiledamoten Anders Olsson:

– Det här är ett litterärt pris, inte politiskt.

Motiveringen till priset lyder: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Handke kritiserade Nobelpriset i litteratur 2014 och tyckte att det skulle avskaffas, skriver AFP. Han sade då till österrikiska tidningar att priset gav vinnaren en ”falsk kanonisering” och ”ett ögonblick av uppmärksamhet samt sex sidor i tidningen”.

Han beskrivs som en av de mest inflytelserika författarna i Europa efter andra världskriget. Handkes första roman ”Die Hornissen” publicerades 1966.

Handke studerade juridik i österrikiska Graz. Han har skrivit romaner, teaterpjäser, radiopjäser, dikter, essäer och filmmanus. Han var bland annat en av författarna bakom filmen Himmel över Berlin, tillsammans med Richard Reitinger och Wim Wenders.

Berit Gullberg är förlagschef på Colombine teaterförlag, som sköter upphovsrätten för Handke i Sverige, och säljer hans pjäser till teatrar:

– Detta är jätteroligt. Vi har suttit och tänkt på Jon Fosse såklart. Men Fosse är en stor beundrare av Handke, så han är nog inte så ledsen, säger Gullberg.

– Handke är kontroversiell och spännande. Han har en gång sagt att skulle han komma till Stockholm så är det för att ta emot Nobelpriset. Så då får han väl göra det nu.

Gullberg berättar att Handkes pjäser inte har spelats så mycket i Skandinavien, utom Timmen då vi inte visste något om varandra. Den kom ut 1992 och spelades i hela Skandinavien 1994–95.

– Han är inte någon vanlig dramatiker som skriver underhållande eller spännande pjäser, han är mer en sorts livsfilosofisk dramatiker, säger Gullberg.

När Aftonbladet når henne har redan flera teatrar hört av sig för att beställa hans pjäser för läsning.

– Han är en märkvärdig författare, ingen man stryker medhårs. Jag har känslan av att han är en ganska sträng person, säger Gullberg, som själv varken har träffat eller pratat med Handke.


PODD Krisen i Svenska Akademien

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Martin Agaard, tf kulturchef på Aftonbladet, om Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelpriset i litteratur

Peter Handke

Olga Tokarczuk

Svenska Akademien

Nobelpriset