Dagny, 107: De ska inte tänka på sin ålder

Bloggerskan Dagny Carlsson, 107, gästade Malmö under äldredagen.

Då passade hon på att ge sina tips till samhällets äldre.

– De ska inte tänka på sin ålder, säger Dagny Carlsson.

På den internationella dagen för äldre bjöd Malmö stad in till firande på Mötesplats Ignis på Kirseberg. Utställare och aktiviteter samsades då med tal under dagens tema ”Digitala verktyg och hur dessa kan underlätta dagen”.

Speciellt inbjuden var Dagny Carlsson, 107. Kvinnan som gjort sig känd som världens äldsta bloggerska befann sig under förmiddagen två gånger om på scenen för samtal om sitt liv och bloggande.

– Jag tycker mycket om människor och att bli uppmärksammad. Det gör alla människor egentligen, fastän de inte blir det, säger Dagny Carlsson efter dagens andra framträdande inför en fullsatt sal.

Nyligen hemkommen från en semesterresa i Ungern berättade 107-åringen om barndomen i Kristianstad och den efterföljande depressionen på 1930-talet och andra världskriget som därefter bröt ut.

Dagny Carlsson hade två framträdanden på scenen.
Dagny Carlsson hade två framträdanden på scenen.

”Kanske drar lite folk”

Åhörarna fick höra om hur hon kom ut i arbetslivet, bytte karriärbana, flyttade runt och gifte sig med en man som behandlade henne illa. Efter en flytt till Stockholm träffade hon sedermera sin andra make, Harry, på en dansbana på Gröna Lund. Efter dennes död började hon att blogga som 100-åring - efter att ha gått en datorkurs.

– När jag inte dog var jag tvungen att börja leva, konstaterade hon på scenen.

Att få berätta livshistorien, summerad under 2x45 minuter på scenen, gladde henne.

– Jag skulle vara närvarande under de här äldredagarna. Jag kanske drar lite folk. De är nyfikna på hur jag ser ut, hur jag bär mig åt och hur jag är, säger Dagny Carlsson.

Brukar du vara i Malmö?

– Nej, jag har inte varit i Malmö på åratal. När jag åker till Skåne åker jag till Kristianstad.

Ville utbilda sig

Besöken i Malmö må vara få i dag, men annat var det på 1940-talet.

– När jag var i 30-årsåldern åkte man över till Köpenhamn från Malmö, så då var jag här rätt ofta. Köpenhamn var drömmarnas mål på den tiden för skåningarna.

Det som du berättade om i dag på scenen, var det något som var extra roligt?

– Ja, jag tycker att det är roligt att överhuvudtaget som gammal kunna dra publik och få folk att lyssna till det man säger. Annars brukar de bara klappa de gamla på ryggen och säga ”Du har gjort ditt” eller ”Bry dig inte om det lilla gumman”.

På scenen klargjorde 107-åringen att det finns en sak som hon ångrar lite extra under sitt liv. Nämligen att hon inte stred hårdare för att få utbilda sig.

”De ska göra det som är roligt”

– Utbildning är nyckeln till allt. Jag vill uppmana alla ungdomar att vara glada och tacksamma för att ni får gå i skolan, att ni får lära er någonting och kan bli någonting.

Några större framtidsplaner har hon inte, berättade hon under den efterföljande frågestunden. De dagliga promenaderna varvas dock med jippon likt det på Kirseberg.

– När man blir gammal ska man bara sätta sig och vänta på döden. Det vill jag visst inte göra. Den kommer när den kommer.

Dagny började blogga när hon var 100 år.
Dagny började blogga när hon var 100 år.

Född samma år som Titanic förliste sitter Dagny Carlsson inne på mängder av lärdomar, och för Aftonbladet avslutade hon med att ge sina tips till samhällets äldre. På deras dag.

– De ska kämpa på så länge de kan, om de är friska. Man kan inte säga samma sak till en sjuk människa som om de är friska. De ska inte tänka på sin ålder. Utan de ska göra det som de tycker är roligt, om de har råd. Mycket är en kostnadsfråga för de äldre har inte så bra pension.

Publisert:

LÄS VIDARE