Carina får ingen operation – går miste om en månadslön

avMichael Toll

Materialkrisen på sjukhusen fortsätter.

Akademiska i Uppsala tvingas ställa in operationer även nästa vecka. Det kan ta flera månader innan situationen är löst och verksamheten kan återgå till det normala.

Carina Grip är en av många patienter som fått sin operation avbokad.

– Det här är total sandlådenivå, säger hon.

Under en presskonferens på fredagen meddelade Akademiska sjukhuset att de hittills har tvingats ställa in 97 stycken operationer till följd av de stora leveransproblem som uppstått efter att företaget Apotekstjänst tog över distributionen 1 oktober.

Enligt Mikael Köhler, chefsläkare på sjukhuset, finns det i dagsläget ingen prognos för när planerade operationer kan återupptas. Han ”hoppas att situationen kan vara löst inom tre månader”, skriver UNT.

Carina Grip, 57, arbetar på frisörsalongen Bosses i Uppsala. I vintras kom hon hem efter en två veckor lång fjällsemester. När hon skulle cykla iväg och handla halkade hon omkull och bröt fotleden samt benet på två ställen. Hon fick metallbrickor inopererade.

– Men det läker inte riktigt som det ska och därför måste de öppna upp fotleden och plocka ut brickorna och skruvarna, säger hon.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Carina Grip, 57, väntar på att få sin fot opererad

I måndags skulle operationen ha gått av stapeln. Men den ställdes in. Carina hade redan bokat om alla sina frisörkunder, då hon visste att två veckor rehabilitering väntade efter operationen.

Inga kunder bokade

Nu står hon utan både operation och kunder.

– Jag hade fullbokat med kunder innan det här men nu är bokningslistorna tomma. Jag förlorar en månadslön på det här, säger hon.

Carina har fått en ny tid den 30 oktober. Blir det inte operation då kan hon få vänta till nästa år för att att få lägga sig på operationsbordet.

– Jag är ju inte dödssjuk så personligen klarar jag mig. Men generellt tycker jag det här är en stor skandal. Alla skyller bara ifrån sig, i stället för att skaffa fram grejer. Och det där företaget Apotekstjänst håller sig bara undan, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM