Flicka i torpedmord får sänkt straff

avTT

Foto: Adam Ihse/TT
Bilen där en 32-årig man blev skjuten i stadsdelen Guldheden i Göteborg i maj 2018. Arkivbild.

En 17-årig flicka som tidigare dömts för ett mord i Göteborg får sitt straff sänkt av hovrätten, som bedömer att hennes roll i dådet inte var så stor. Flickan döms för medhjälp till mord i en omfattande dom från hovrätten.

Mordet skedde i stadsdelen Guldheden i maj 2018. Den 20-årige man som sköt de dödande skotten döms, liksom i tingsrätten, till 14 års fängelse. I domen ingår medverkan i ett mord på Lidingö två veckor senare.

Den 17-åriga flickan döms av hovrätten i Göteborg till två års sluten ungdomsvård, istället för nästan tre år i tingsrättens dom.

Två män döms, precis som i tingsrätten, för att ha utfört mordet på Lidingö. För en av männen sänker dock hovrätten straffet från livstid till 18 års fängelse.

En 22-årig man, som i tingsrätten dömdes till drygt sju års fängelse för medhjälp till mordet på Lidingö, frias nu. 22-åringen var med och brände upp en flyktbil, men enligt hovrätten är det inte givet att han förstod att det gjordes för att dölja ett mord.

Åklagarna har hävdat att båda morden var beställda, vilket innebär att gärningsmännen varit så kallade torpeder. Men ingen har dömts för att ha beställt dåden.

ARTIKELN HANDLAR OM