Så arbetar SUS för att genomföra fler operationer

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Coronapandemin har gjort att färre operationer kunnat genomföras.

På Skånes universitetssjukhus i Malmö har man börjat omfördela resurser för att kunna genomföra fler operationer.

– Då har vi gått ner till cirka tre veckors kö till operation, säger Anders Rehn, verksamhetschef för intensiv- och perioperativ vård, till Sydsvenskan.

Många operationer har fått skjutas fram, då sjukhuspersonal behövts för att vårda covid-19-patienter. För mer än 10 000 skåningar har det inneburit att behandling inte kunnat påbörjats inom ramen för vårdgarantin.

Då antalet coronapatienter de senaste månaderna sjunkit kraftigt har de skånska sjukhusen också kunnat genomföra fler operationer.

På Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö arbetar man enligt Sydsvenskan med att plocka bort personal med operationskompetens från covid-19-vården, någonting som redan lett till fler bröstcanceroperationer.

”Har kraftsamlat lite”

– Vi har kraftsamlat lite nu för att omfördela resurser till bröstcanceroperationer och då har vi gått ner till cirka tre veckors kö till operation. Det är nästan acceptabelt, målet är två veckor. Det var över fem veckor innan och det är för långt, säger Anders Rehn, verksamhetschef för intensiv- och perioperativ vård på SUS, till Sydsvenskan.

Fokus ligger nu på att styra upp ännu mer personal till andra canceroperationer.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE