Myndighet varnar om faran med trasiga laddare

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-07-23

"En ren dödsfälla" – så beskriver Elsäkerhetsverket risken med stift från stickproppat som fastnar i vägguttaget. Arkivbild.

"En ren dödsfälla" – så beskriver Elsäkerhetsverket risken med stift från stickproppar som fastnar i vägguttaget.

Ofta är det undermåliga telefonladdare som utgör en fara, enligt myndigheten.

Elsäkerhetsverket har den senaste tiden uppmärksammat flera incidenter med stickproppar som fastnar i vägguttaget, och varnar nu för faran som det kan utgöra.

"Vi har i vår omvärldsbevakning stött på flera fall där detta hänt", säger Per Samuelsson, chef för avdelningen produkter vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Det är inte bara på USB-laddare till telefoner som stiften kan lossna på, utan på alla produkter som använder sig av stickpropp. Ett exempel är vid uttagen på tåg, där vinkeln blir sned när stickproppen sätts i och tas ut, vilket kan leda till slitage.

"Alla produkter har en livslängd, men slitna eller trasiga elprodukter innebär en större risk då strömförande delar kan kommas åt", skriver myndigheten.

Elsäkerhetsmyndigheten rekommenderar, förutom att man köper originalprodukter från kända försäljare med CE-märkning, att man kontrollerar produkterna för slitage och att man inte drar ut proppen genom att dra i sladden, utan i stället håller i själva proppen när man drar. Man bör även vara uppmärksam när man flyttar möbler, då stickproppen lätt kan förstöras om den stöts till.

ANNONS