Pepparsprej mot demonstranter i Seattle

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis använder pepparsprej mot demonstranter i Seattle.
Foto: Ted S Warren/AP/TT
Polis använder pepparsprej mot demonstranter i Seattle.

NYHETER

Polisen har använt pepparsprej, tårgas och distraktionsgranater mot demonstranter under protester i flera städer i USA.

Marschen i Seattle beskrivs som den största Black lives matter-demonstrationen i USA på flera veckor.

Efter veckans protester i Portland i Oregon mot sociala orättvisor och att president Donald Trump har skickat federala styrkor till flera städer, fortsatte demonstrationerna på lördagen med en stor aktion i Seattle i granndelstaten Washington.

Tusentals personer tågade genom stadens centrala delar, där flera smällar hördes på vissa gator och rök steg från ett område där demonstrerande satt eld på släpvagnar i närheten av ett ungdomsfängelse som håller på att byggas, rapporterar en av nyhetsbyrån AFP:s reportrar.

45 personer greps i samband med demonstrationerna och 21 poliser skadades, meddelar Seattle-polisen.

– Upprorsmakarna tog ingen hänsyn till samhällets säkerhet, till polisernas säkerhet eller till företag och egendom som de förstörde, sade polischefen Carmen Best vid en presskonferens på lördagskvällen.

Hon hade före demonstrationen sagt att poliserna fick använda pepparsprej men inte tårgas, enligt tidningen Seattle Times.

Allvarligt skadad

Efter att ett antal demonstranter kastat gatsten, flaskor och smällare mot dem tog polisen till pepparsprejen. Såväl demonstranter som polis var kvar på platsen i flera timmar efter de första rapporterna om sammandrabbningar.

Tidigare på dagen använde polis och federala styrkor tårgas och skingrade demonstranter i Portland, där protesterna mot rasism och polisbrutalitet har pågått i nästan två månader. En person fick allvarliga stickskador, och demonstrerande höll fast den misstänkte gärningsmannen som sedan greps av polis.

I Austin, Texas, har en person skjutits till döds i samband med protesterna, rapporterar CBS Austin. Black lives matter-marscher genomfördes under lördagen även bland annat i Louisville, New York, Omaha, Richmond, Oakland och Los Angeles.

De federala styrkornas närvaro har väckt kraftig kritik och har ytterligare spätt på demonstranternas missnöje.

– Jag gillar inte vad som händer här nere, vad Trump gör, säger Mike Shikany som deltar i protesterna i Portland, enligt AFP.

Han lägger till att han inte "vill gå i närheten av de små gröna männen", och syftar på de federala styrkorna.

Rapporter om övervåld

De federala poliser som skickats till flera städer har kritiserats för att ha använt övervåld. Att de överhuvudtaget sänts ut ses av många demokrater och människorättsorganisationer som ett övertramp från presidenten.

I torsdags skickades federala poliser till Seattle inför helgen, trots att stadens borgmästare Jenny Durkan haft invändningar. Guvernören i delstaten Washington har varnat för att åtgärden i stället kan leda till att oroligheterna förvärras.

I fredags vädjade Durkan till demonstranterna att använda fredliga medel under protesterna.

Federal polis har även skickats till Chicago, Kansas City och Albuquerque trots att deras borgmästare protesterat mot insatserna.

Publicerad:

LÄS VIDARE