Löfven om Ebba Busch Thors öppning mot SD

Nu kommenterar statsminister Stefan Löven Ebba Busch Thors beslut att öppna dörren för samarbete med SD.

I ett långt inlägg på sociala medier skriver statsministern om SD:s historia och högerextremism i Europa.

”Hur det faktum att de ger större makt till högerextrema ledare, som ägnat nästintill hela sina liv till att hetsa människa mot människa, ligger i linje med Kristdemokraternas kristna värderingar lämnar jag till dem själva att försöka förklara”, skriver Löfven.

Under torsdagen meddelade Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor att partiet tagit beslut om att samtala med samtliga partier, även SD.

Beslutet kritiserades snabbt av de forna allianskollegorna, som kallar draget ett historiskt misstag.

Jimmie Åkesson välkomnade beskedet:

– Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven som befinner sig på EU-möte i Bryssel stämmer in i Björklunds, Lööfs, Sjöstedts och Fridolins kritik mot Ebba Busch Thor och poängterar att både KD och M sagt under valrörelsen att de inte ska samarbeta med SD.

”Under hela valrörelsen sa Moderaterna och Kristdemokraterna att de inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna sa till och med att de inte skulle samarbeta med SD på 20 år,” skriver Löfven på Instagram.

”De vet ju, lika väl som vi, att Sverigedemokraterna är sprungna ur Vit makt-rörelsen. Att de gör utspel om att begränsa fria medier och kvinnors makt över sin egen kropp. Att de lyfter fram utvecklingen i Ungern och Polen som en förebild för Sverige. Och att deras företrädare gång på gång avslöjas med en öppen och rå rasism – och ett stöd till nazistiska organisationer”, fortsätter S-ledaren.

”Ger makt till högerextrem ledare”

Han skriver vidare att det är en taktik för KD att vinna makt.

”Hur det faktum att de ger större makt till högerextrema ledare, som ägnat nästintill hela sina liv till att hetsa människa mot människa, ligger i linje med Kristdemokraternas kristna värderingar lämnar jag till dem själva att försöka förklara. ”Jag kommer bara att tänka på ett bibelstycke som den antinazistiske redaktören Torgny Segerstedt ofta återkom till: ”Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?”

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.
Publisert:

LÄS VIDARE