Vita huset, Washington DC

Lewinsky-visselblåsaren Tripp har avlidit

Av: 

TT

Linda Tripp på väg mot utfrågning av FBI 1998.
Linda Tripp på väg mot utfrågning av FBI 1998.

NYHETER

Linda Tripp, tidigare anställd i Vita huset och Pentagon, har avlidit 70 år gammal.

Tripps hemliga ljudinspelningar av Monica Lewinsky gjorde henne till en nyckelperson i sexskandalen som 1998 höll på att fälla USA:s president Bill Clinton.

Linda Tripp blev närmast över en natt ett känt – eller, beroende på åsikt, ökänt – namn när sexskandalen kring Bill Clinton exploderade i slutet av 1990-talet.

Tripp arbetade i Vita huset när Bill Clinton valdes till president. Hon förflyttades 1994 till försvarsdepartementet Pentagon, där hon ytterligare två år senare träffade Monica Lewinsky, tidigare praktikant i Vita huset.

De två blev vänner och den då 23-åriga Lewsinsky började berätta för Tripp om sina möten med Clinton, som då fortfarande pågick. Efter några månader började Tripp spela in samtalen, inspelningar hon sedan tog till den särskilde åklagaren Kenneth Starr, som då utredde den så kallade Whitewater-skandalen.

Med inspelningarna utvidgade Starr utredningen till det som blev riksrättsåtalet mot Bill Clinton, formellt för att presidenten själv ska ha ljugit under ed och ha försökt få Lewinsky att förneka att de två haft en sexuell relation och därmed ha uppmanat henne att begå mened.

"Min patriotiska plikt"

När Clinton i februari 1999 frikändes sade Tripp att hon inte ångrade någonting, men att Lewinsky hade lidit, vilket inte var hennes avsikt.

– För mig var det värt att göra vad jag anser vara min patriotiska plikt.

– Men allmänheten har inte en aning … över huvud taget ingen aning om vad Monica har fått stå ut med, sade hon till tv-kanalen NBC.

När Bill Clinton 2001 efter åtta år lämnade Vita huset medgav han att han ljugit under ed. Dessutom avskedade han under sin sista dag som president Linda Tripp.

Lewinsky stöttade

Efter sin tid på Pentagon drog sig Tripp tillbaka och öppnade en affär med julpynt i Virginia. 2018 sade hon till Slate att hon redan från tiden då Clinton blev vald till president ansåg att han var "fruktansvärd i sitt förhållande med kvinnor", att han var "en slags råtta" och att det låg bakom hennes agerande.

När Clinton frikänts sade Monica Lewinsky enligt Washington Post att "jag hatar Linda Tripp". Men när det på onsdagen blev känt att hon var allvarligt sjuk skrev Monica Lewinsky på Twitter att hon hoppades att den före detta kollegan skulle tillfriskna.

"Oavsett det förflutna, efter att hört att Linda Tripp är allvarligt sjuk hoppas jag att hon blir frisk, jag kan inte föreställa mig hur svårt det här är för hennes familj", skrev Lewinsky.

Dödsorsaken är inte offentliggjord, men enligt familjens advokat hade Tripp tidigare kämpat mot cancer.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Lewinsky-affären ger gåshud – igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Vita huset, Washington DC

Monica Lewinsky

Bill Clinton

Washington

Pentagon