Sexbrottsmisstänkt barnskötare åtalas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man som misstänks för flera grova sexbrott mot barn på en förskola i Botkyrka har nu åtalats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
En man som misstänks för flera grova sexbrott mot barn på en förskola i Botkyrka har nu åtalats. Arkivbild.

En barnskötare misstänks ha filmat förskolebarnen i smyg när de bytte om. Sedan ska han lagt upp flera av filmerna på nätet.

Nu åtalas mannen för brott mot totalt 13 barn på en förskola i Botkyrka söder om Stockholm.

Det var efter ett tips till polisen som utredningen mot mannen, som anhölls i januari i år, inleddes. Husrannsakningar ledde till omfattande fynd av övergreppsmaterial på barn som mannen laddat ned från nätet, drygt 40 000 bilder och över 1 000 filmer.

Men polisen hittade också bilder och filmer som mannen producerat själv, på den förskola i Botkyrka där han arbetade som barnskötare. Polisen har identifierat totalt 13 barn som varit i åldrarna tre till sex år vid tiden för brotten.

"Identifierat alla"

– Polisen har gjort ett jättejobb med att gå igenom allt material. Vi har gjort flera husrannsakningar för att plocka in allt material, sedan har de gått igenom precis allt och lyckats identifiera alla barn som varit utsatta för brott, säger åklagaren Anna Lapinska.

Nu åtalas mannen vid Södertörns tingsrätt för grovt barnpornografibrott, ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, tre fall av sexuellt ofredande och nio fall av kränkande fotografering. Brotten ska ha ägt rum under åren 2014–2016.

Vidrörde barn

Det grova sexuella övergreppet består enligt åklagaren i att han vidrört ett av barnens underliv, samtidigt som han filmade. De sexuella ofredandena handlar bland annat om att han filmat en flickas trosor och underliv medan hon satt i hans knä.

De flesta fallen, de som rör kränkande fotografering, handlar om att mannen i smyg filmat förskolebarn när de bytt om. Flera av de bilder och filmer mannen tagit ska han sedan ha lagt upp på nätet.

Publicerad:

LÄS VIDARE