Trump: Presidentens befogenhet är total

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens i Vita huset.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump under måndagens presskonferens i Vita huset.

Donald Trump förvandlade sin presskonferens om coronaviruset till en hyllning till sig själv. När hans makt och inställning ifrågasattes svarade han:

– När någon är president i USA är hans befogenhet total och det är så det måste vara. Den är total.

Donald Trumps numera dagliga presskonferenser om coronaläget i USA har sakta blivit mer och mer kampanjmöten för presidenten. Men måndagens möte med pressen i Vita huset slog även rutinerade reportrar på plats med häpnad.

I stället för en rapport om arbetet mot viruset och en kommentar om att dödstalet i USA nu stigit till över 23 500 bjöds publiken – i pressrummet och över hela världen via tv och internet – på en flera minuter lång video som visade hur Trumps enligt Vita huset resoluta handlingar har räddat "kanske hundratusentals" amerikaners liv.

Videon introducerade Trump med orden:

– Vi måste prata om anledningen att vi är här, nämligen den succé vi har haft (i kampen mot viruset).

CNN kallade tilltaget "propaganda" och bröt liksom flera andra tv-bolag sina sändningar av presskonferensen när videon satte igång, men de som såg den fick se en partsinlaga från Vita huset mot det Trump kallar fake news.

– Problemet är att pressen inte bevakar insatserna så som de borde, svarade Trump när han fick frågor om varför han fokuserar mer på medierna än på bekämpningen av coronaviruset.

"Presidenten som bestämmer"

En irriterad president fortsatte med att avbryta och avfärda journalisterna, än mer än vad som varit norm under den senaste tidens presskonferenser. Han sade att Vita huset "snart" har en plan klar över när och hur USA kan börja öppna igen.

Uppgifter om att ett antal guvernörer – alla Demokrater – själva sinsemellan diskuterat hur ett öppnande ska skötas fick Trump att åter se rött.

– Det är USA:s president som bestämmer. Om vi inte var här för delstaterna skulle vi haft problem i det här landet som ni aldrig sett maken till. När någon är president i USA är hans befogenhet total och det är så det måste vara. Den är total. Och guvernörerna vet det, sade Trump inte långt efter att han förklarat att kampen mot viruset var delstaternas ansvar.

USA:s grundlag är byggd att inte ge presidenten total makt eller befogenheter, men vicepresident Mike Pence upprepade senare Trumps påstående.

– Missta er inte. I USA:s långa historia har presidentens befogenheter under nationella kriser utan tvekan varit absolut, sade han.

Fauci "underbar kille"

Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning och med i Vita husets arbetsgrupp för att bemöta coronaviruset, sade i en intervju med CNN på söndagen att fler liv hade kunnat räddats om USA stängts ner tidigare. Senare under dagen retweetade Trump ett meddelande som bland annat uppmanade presidenten att sparka Fauci, vilket spädde på tidigare rykten om att ett avskedande var nära förestående.

På måndagen förnekade Trump att så var fallet.

– Jag gillar honom. Det är en underbar kille, sade Trump innan han lade till att alla inte är lika glada i honom.

Och 79-årige Fauci bedyrade att hans svar i CNN var missvisande och att Trump lyssnar på hans råd. Kände han sig tvingad att säga så, undrade tveksamma journalister i salen.

– Nej, inte alls. Allt jag gör är frivilligt. Försök inte ens antyda annat, sade Fauci.

Publicerad:

LÄS VIDARE