Doktor Fauci – den Trump verkar lyssna på

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Alex Brandon/AP/TT
Doktor Anthony Fauci, infektionsspecialist och chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid), vid en pressträff om coronaviruskrisen i Vita huset i tisdags.

Han ses som USA:s ledande infektionsspecialist, har jobbat för fem presidenter och är uppenbarligen inte rädd för att rätta Donald Trump framför tv-kamerorna.

– Jag har ingen ideologi. Hälsa är min ideologi, säger doktor Anthony Fauci.

Fauci har de senaste veckorna blivit en kändis efter otaliga presskonferenser om coronavirusutbrottet tillsammans med presidenten. Den vithårige, smärte 79-åringen har både hyllats och blivit avskydd för att han lågmält säger sin åsikt.

– Nej. Svaret är nej, sade han lugnt när reportrar frågade om malariamediciner, som president Trump sade sig ha "en känsla för" att de kunde hjälpa mot covid-19, verkligen fungerade.

Så förtydligade han sig: Det finns anekdoter om att preparaten hjälpt några sjuka men inga vetenskapliga studier som slår fast detta.

Presidenten lyssnar

Några dagar senare avfärdade Fauci president Trumps tankar om att öppna upp USA till påsk som "en hoppfull prognos". Vita huset backade senare från idén och förlängde de restriktioner som införts till den 30 april. Detta efter att ha tagit del av Faucis mörka förutsägelse att mellan 100 000 och 200 000 amerikaner kan dö i covid-19 de närmaste månaderna – och att dödstalen kan komma att räknas i miljoner om inte människor fortsätter att vara socialt isolerade från varandra.

– För att vara rättvis mot honom, presidenten har lyssnat mycket noga på vad jag säger. Han har följt mina rekommendationer nästan fullt ut och han har nästan aldrig motsatt sig dem, säger Fauci i en färsk intervju med tidskriften Vanity Fair.

– Det har skrivits en massa i pressen om konflikten mellan oss. Men det finns absolut ingen, hävdar han.

Fauci har dock utsatts för kampanjliknande attacker i sociala medier från vad tidningen The New York Times beskriver som mycket högerorienterade Trumpanhängare. Washington DC har också kokat av rykten om att presidenten planerar att göra sig av med honom.

Dit pucken är på väg

Brooklynfödde Anthony Fauci har ingått i Vita husets så kallade insatsstyrka mot coronaviruset sedan starten i januari. Det har funnits veckor då han inte sovit mer än en tre, fyra timmar per natt och i mars tappade han rösten – men han har bibehållit sina dagliga, ofta timslånga möten med president Trump.

Infektionsspecialisten är en ivrig förespråkare för smittbegränsande åtgärder som sociala restriktioner – parallellt med utökade tester och utveckling av läkemedel och vaccin. Den breda strategin förklarade han för ett kongressutskott i mars med en ishockeyliknelse, ett citat av den legendariske, kanadensiske spelaren Wayne Gretzky.

– Man åker inte skridskor mot den plats där pucken är, utan mot den plats dit den är på väg.

Han har också sagt att deadlines inte kan sättas av människor – det gör viruset.

Folkhälsa och vetenskap

Till vardags är Fauci chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i Washington DC, en post han haft sedan 1984. Han är en av landets främsta experter på hiv/aids och han har rådgivit samtliga presidenter sedan republikanen Ronald Reagan.

Hans strategi gentemot president Donald Trump är att vara konsekvent, att hänvisa till vetenskap och att hålla sig utanför politiken, säger han till Vanity Fair.

– Min ideologi är hälsa, folkhälsa och vetenskap. . . Med den blir det okomplicerat.

Publicerad:

LÄS VIDARE