Frisörer flyttar ut – efter coronautbrottet

På Barberesso kan kunderna välja att klippa sig utomhus.
På Barberesso kan kunderna välja att klippa sig utomhus.

Trots coronavirusets framfart väljer många fortfarande att klippa sig.

En lösning för frisörerna är att flytta ut på gatan eller ta sig hem till kunden.

– Nu bestämmer kunden hur det ska funka, säger frisören Abed Khankan.

Frisörsalongen Barberesso i Malmö har de senaste veckorna förändrat sitt arbetssätt. För att fortsatt kunna klippa kunderna som på grund av coronaviruset inte längre vill gå till salongen som vanligt har de helt enkelt fått anpassa sig.

Någonting som bland annat inneburit att en del kunder klipps på gatan utanför salongen.

– Om kunden inte vill bli klippt inne i salongen flyttar vi ut, så vi klipper både inne och ute, säger Abed Khankan, frisör vid Barberesso.

Han utvecklar:

– Det är större risk för att sprida coronaviruset om de är inne i salongen, så då flyttar vi ut.

”Är helt flexibla”

Precis som en kan se på bilden ovan använder sig frisörerna av både ansiktsmask och skyddshandskar vid klippning av kunder som vill ha extra säkerhetsåtgärder.

Om någon inte vill ta sig ner till frisörsalongen finns det även andra lösningar.

– Kunden kan välja om vi ska gå till hans lägenhet eller hus, om han vill klippas utomhus eller på en parkering. Var som helst. Vi kan göra vad kunden vill, säger Abed Khankan och fortsätter:

– Vi är helt flexibla. Om kunden säger ”Okej, klipp mig på min balkong” så kommer vi dit. Nu bestämmer kunden hur det ska funka. Whatever makes them comfortable.

Flexibiliteten hos salongen har tagits emot väl bland kundkretsen. Förutom en helt annan valfrihet kring var hen vill klippas är Abed Khankan och hans kollegor även betydligt mer flexibla med tider, för dem som inte vill träffa andra kunder.

Ser inga svårigheter

Så länge rakmaskinen och saxen finns till hands ser Khankan inte heller några större svårigheter med att vistas utanför salongen.

– Nej, det är bara lite kallt men nu kommer våren så då är det ingen fara att vara ute.

Även om frisörerna uppvisar en annan flexibilitet än normalt sätt har coronakrisen slagit hårt även mot dem.

– Vi har samma kunder men de väntar längre. Om man vanligtvis klipper sig var fjärde vecka är det var åttonde eller tionde vecka nu. Man väntar längre och därför har vi tappat.

Publisert: