Malmöreportage

Syriska succén expanderar – öppnar nytt i Lund

Av: 

Hateff Mousaviyan

NYHETER

För några år sedan var det mycket tal om en syrisk krogboom i Malmö. Idag har flera av restaurangerna som var en del av denna boom tvingats stänga igen. Men Shamiat, stans första syriska restaurang, står stadigt. Härnäst väntar öppningen av en ny filial i Lund.

2015 blev Shamiat den första syriska restaurangen att öppna i Malmö. Nu, fyra år senare, står ägarna Georgina och Fredrik Shalhoub redo att bli stans första syriska restaurang även i Lund. I december öppnar de nämligen dörrarna till sin nya restaurang på Mårtenstorget 6.

– Det är en väldigt trevlig lokal som passar oss och vårt koncept riktigt bra, berättar vd:n Georgina Shalhoub när vi ses på Shamiats ena restaurang i Malmö.

I lokalen som håller på att förvandlas till det nya Shamiat låg tidigare en indisk-bangladeshisk restaurang vid namn Flame on Curry. Den rymmer ungefär 70 sittande gäster och har en uteservering som Georgina Shalhoub och hennes team ser fram emot att nyttja.

– Storleken känns precis lagom. Den blir något slags mellanting mellan vårt lite mindre fast food-ställe på Bergsgatan och den här jättestora, säger Georgina Shalhoub och syftar på lokalen där vi ses, den före detta banklokalen på Södra Förstadsgatan som idag utgör Shamiats huvudrestaurang i Malmö.

Georgina Shalhoub driver Shamiat tillsammans med sin man Fredrik Shalhoub.
Georgina Shalhoub driver Shamiat tillsammans med sin man Fredrik Shalhoub.

När Shamiat väl öppnar i Lund kommer man att erbjuda både á la carte och lunchbuffé med klassisk, syrisk husmanskost. Malaz Sawalha, som har jobbat på Shamiat i Malmö sedan i höstas, blir kökschef.

– Det blir nog ungefär som här i Malmö, men med en del förändringar på á la carte-menyn. Vi har tänkt lägga till några nya mezerätter. Hummus med olika smaker till exempel. Vi kommer även att låna bekanta smaker från andra arabiska länder också, vilket vi inte riktigt har gjort tidigare, berättar Georgina Shalhoub.

Lunchbuffén på Shamiat består allt som oftast av klassisk, syrisk husmanskost.

För några år sedan pratades det mycket om att vi hade en syrisk matboom här i Malmö. Nu har flera av de andra restaurangerna tvingats stänga igen. Vad är det ni gör annorlunda?
– Jag kan inte uttala mig om andra. Allt jag vet är att vi hela tiden har jobbat aktivt för att förbättra kvaliteten. Inte bara på maten och hur den smakar, utan också servicen och hela upplevelsen.

Är det här något ni har pratat mycket om internt?
– Ja, absolut. Syftet är ju att finnas kvar även om 10 år. Vi vill aldrig hamna i en situation där folk kommer hit och känner att “oj, det var mycket bättre förr”.

 

Som tidigare nämnt har Shamiat även en fast food-restaurang i ena änden av Bergsgatan. De två restaurangerna i Malmö, kombinerat med en allt populärare cateringtjänst, har gjort att Shamiat har skaffat sig ett rykte långt bortom stadens gränser.

– Ibland får vi gäster från andra europeiska städer som har hört talas om oss via internet. När de är i närheten av Malmö så kommer de gärna till någon av våra restauranger och äter. Ofta är det för den äkta syriska kycklingshawarman. Min man, Fredrik, ärvde receptet från sin pappa som drev en shawarmarestaurang i Damaskus på 70- och 80-talet, berättar Georgina Shalhoub.

Vad tror ni om Lund då? Hur känns det att öppna i en helt ny stad?
– Det ska bli jättekul tycker vi. Många från Lund har frågat om vi inte kan starta en restaurang där, så det känns spännande att äntligen ge det en chans. Vi ser fram emot att visa dem vårt kök!

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Mat & dryck