Knutbyrättegång avbröts – misstänkt jäv

Av:  TT

Teckning från rättegången mot de före detta Knutbypastorerna.
Teckning från rättegången mot de före detta Knutbypastorerna.

En nämndeman får lämna sin plats vid rättegången mot tre tidigare pastorer i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, efter olämpliga uttalanden på Facebook.

– Jag har beslutat att stänga av henne, säger lagman Catarina Barketorp.

Rättegången mot tre tidigare pastorer i Filadelfiaförsamlingen i Knutby avbröts tillfälligt under måndagsmorgonen efter att det inkommit en anmälan om misstänkt jäv mot en av nämndemännen, rapporterade UNT.

– Anmälan gjorde att man kunde ifrågasätta lämpligheten hos nämndemannen, säger Catarina Barketorp till TT.

Det handlar om uttalanden på Facebook som ska ha antytt att nämndemannen tänkte diskutera saker som avhandlats i målet bakom stängda dörrar.

– Man ska inte skriva något om vad som sägs bakom stängda dörrar, man ska inte prata om det överhuvudtaget, säger Barketorp, som nu har valt att stänga av nämndemannen från vidare uppdrag i rätten.

Förhandlingen kommer att fortsätta utan den avstängda nämndemannen.

– Det blir en färre nämndeman, man kan ju inte stoppa in någon mitt i, utan man måste vara med från ax till limpa. Det är därför vi i långa mål har lite extra folk; två juristdomare och fyra nämndemän, för att slippa risken med att ta om saker.

De tidigare pastorerna Åsa Waldau, Peter Gembäck samt en 49-årig man är åtalade misstänkta för brott som ska ha begåtts inom Filadelfiaförsamlingen mellan 2014–2016.

Huvudförhandlingen i målet är planerad att avslutas den 12 februari.

Publisert:

LÄS VIDARE