B-dagen väntar – allt klart för brexit

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street i London. Efter EU-uträdet väntar tuffa förhandlingar kring den framtida relationen med unionen.

NYHETER

Champagnen är på kylning. Gravölen ligger på fat.

47 års gemenskap tar slut när brexitörer och bremainare på båda sidor om Engelska kanalen gör sig redo för fredagens brittiska utträde ur EU.

Det sista klartecknet inför lämnandet kom från EU:s medlemsländer på torsdagseftermiddagen.

"Rådet har genom skriftligt förfarande antagit beslutet om ingående av utträdesavtalet på EU:s vägnar", heter det i ett pressmeddelande.

"Avtalet kommer att träda i kraft från Storbritanniens utträde ur EU, den 31 januari 2020 vid midnatt. Därefter är Storbritannien inte längre ett medlemsland i EU och kommer att hanteras som ett tredjeland", meddelas från EU.

De övergångsregler som man enats om gör dock att ytterst få kommer att märka några större skillnader förrän tidigast till årsskiftet.

Kamp om avtal

Under tiden väntar ett år av tuffa förhandlingar om hur samarbetet mellan EU och Storbritannien ska fungera framöver. Framför allt gäller det att hitta handelsregler för att undvika eller åtminstone lindra effekterna för ekonomin när varor, tjänster och arbetskraft inte längre kan flöda automatiskt över gränserna som förut.

Inte minst väntar en strid om vad som kallas för "jämbördiga villkor". EU vill ha garantier för att inte britterna dumpar marknaden med produkter som tillverkas med lägre krav på exempelvis miljöområdet, arbetsregler och säkerhet. Storbritannien vill i sin tur ha så stor frihet som möjligt att välja själv.

Det lär påpekas när premiärminister Boris Johnson ska lägga fram sina planer i början av nästa vecka.

– Även om friktionsfri handel är att föredra så är det mindre viktigt för Johnson än att se till att Storbritannien kan sätta sina egna regler och inte lyder under EU:s domstol, säger en regeringskälla till tidningen Daily Telegraph.

"Skyll inte på oss"

Förhoppningarna kommer knappast bli enkla. I Bryssel finns redan stark oro för att skulden kommer att läggas på EU, om inte brexit blir en omedelbar succé.

– Jag har bara en önskan till er som orsakade det här. Oavsett vad som nu sker i Storbritannien eller mellan Storbritannien och EU så var det ni som orsakade det, det var ni som röstade för det, det är ni som har ansvaret. Skyll inte på oss för vad som håller på att hända, manar Polens förre utrikesminister Radek Sikorski i EU-parlamentet.

De brittiska ledamöter som på torsdagen höll sina allra sista inlägg i EU-parlamentet uttryckte i sin tur både hopp och förtvivlan.

– Vi kom, vi älskade, vi hoppades, vi kämpade, vi förlorade. Vi möts igen – när saker blir bättre, inte värre, rimmade Catherine Rowett från EU-vänliga Green Party.

– Var inte oroliga. Framtiden är fantastisk för Storbritannien. Vi visar alltid vägen för Europa, kontrade Brexitpartiets Robert Rowland.

PODD Brexit – är det exit nu?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om brexit. Blir det verkligen exit ur EU för britterna nu? Vad betyder det för landet, för EU och hur påverkar det oss i Sverige? Gäst är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE