Danska forskare: Fiskolja ger större kulor

Av:  TT-Ritzau

Fiskolja förbättrar spermakvaliteten, enligt danska forskare. Arkivbild.
Fiskolja förbättrar spermakvaliteten, enligt danska forskare. Arkivbild.

Män som äter fiskolja har bättre spermakvalitet och större testiklar, visar en dansk studie. Professor Ulla Breth Knudsen kan bara hålla med, men betonar att det är ännu bättre att äta riktig fisk.

Fiskolja kan kanske vara till hjälp för män som har problem med att få barn, enligt en ny studie från danska Rigshospitalets reproduktionsenhet.

Genom att undersöka spermaprover från unga män drar forskarna slutsatsen att kosttillskottet ökar antalet spermier och producerar större testiklar.

Enligt professor Tina Kold, Rigshospitalet och Syddansk universitet, är det troligt att det är de fleromättade fettsyrorna i fiskolja som har gynnsam effekt.

– De hjälper till att öka testikelns kapacitet och är viktiga för spermiernas cellmembran. Fettsyrorna hjälper spermierna att utvecklas, säger hon.

Resultatet är baserat på analyser av spermaprover från 1 679 män mellan 2012 och 2017.

98 av dem uppgav i ett frågeformulär att de hade ätit fiskolja, och där fann forskarna ett större antal spermier. Effekten var störst hos de män som hade tagit fiskolja regelbundet under de senaste tre månaderna.

Andra studier har tidigare visat att fisk och fiskolja förbättrar spermierna hos män med nedsatt spermakvalitet.

Ulla Breth Knudsen, professor och överläkare vid sjukhuset i Horsens, poängterar att det saknas studier som visar att fiskolja också leder till fler graviditeter, även om hon tror att det kan göra det. Hon förespråkar dock att man snarare äter fisk än bara fiskolja.

– En fisk innehåller många saker, som D-vitamin, selen och jod, medan du i fiskoljan bara får omega 3-fettsyror och kanske D-vitamin, säger hon.

Publisert: