Värnamo

Rasism på skola polisanmäls: ”Sopat det under mattan”

Av: 

Helena Trus

NYHETER

”Ni borde skjutas och utrotas”. ”N***rjävel”.

Klasskamratens ord mötte den 14-åriga flickan, på den första skoldagen efter sommarlovet.

– Det är inte första gången det händer, skolan tar för lätt på det, säger flickans storebror Prince Yao Dzogbefia, 26.

Skolan har nu polisanmält händelsen.

Det var flickans första dag tillbaka i skolan efter sommarlovet, nu som niondeklassare på Gröndalskolan i småländska Värnamo.

”En dag hon hade längtat till, så hon kan träffa sina klasskamrater igen. En dag som tyvärr blev katastrofal”.

Så skrev hennes storebror Prince Yao Dzogbefia i ett uppmärksammat Facebook-inlägg i söndags. Hans 14-åriga lillasyster möttes i stället av rasistiska påhopp från en klasskamrat. Och det var inte första gången. 

– Det är tyvärr normaliserat på skolor i Sverige i dag. Både jag och min lillebror var själva med om liknande kommentarer när vi gick på samma skola, då inget mer gjordes än att säga till eleven ”så får du inte säga”, säger han.

– Det gör ont i mig att det här också händer min lillasyster.

Prince Yao Dzogbefias lillasyster utsattes för rasistiska påhopp av en klasskamrat.

När hans syster ringde honom vid lunchtid i onsdags förra veckan fick han en klump i magen. Hon ville att han skulle sjukanmäla henne, hon ville hem.

Prince Yao Dzogbefia lämnade sin arbetsplats, en skola i närheten, och gick till systerns skola. När han kom fram mötte han henne vid entrén. Hon stod med ansiktet vänt in i mot en vägg. På vägen hem sa hon att hon aldrig mer vill gå till skolan.

I Facebook-inlägget skriver han:

Hon tittar på mig med tårar som rinner längs hennes kinder och säger
”Han sa rätt ut ”N***RJÄVEL”,
”NI BORDE SKJUTAS OCH UTROTAS”.
Jag stoppar henne och frågar var det inte nån lärare där??
”Jo, säger min syster, men han bara fortsatte, och när läraren frågar honom varför han säger så, sa han ”FÖR JAG HATAR N****R”. Sen säger läraren att alla ser olika ut. Då säger han ”MEN DEM SER INTE UT SOM HENNE, HON ÄR N***R, HATAR HENNE”.

”Sopat det under mattan”

– Det ska vara tabu att säga n-ordet, det ska vara jobbigt. Men rektor och lärare tar inte det här på allvar, på en skola där elever häver ur sig rasistiska kommentarer. De har sopat det under mattan, det ska inte behöva vara så här. Skolan måste sätta ner foten, säger Prince Yao Dzogbefia.

– Min syster tycker det är obehagligt att gå till skolan, har svårt att koncentrera sig och har stannat hemma i flera dagar.

Prince Yao Dzogbefia berättar att han själv blev utsatt för liknande händelser när han gick på samma skola.

Första gången flickan blev utsatt för liknande kommentarer i klassrummet var enligt Prince Yao Dzogbefia redan i sjuan, sedan återigen i åttan. Flera andra klasskamrater som hörde ska ha skrattat.

Han ska upprepade gånger ha påtalat händelserna för skolledningen, men ingenting ska ha hänt.

– Jag hoppas att skolan öppnar ögonen. Jag har kallats på möte i dag med skolan men det känns som att de gör det för att det ska se bra ut. Vi känner inte att vi hittills har fått någon återkoppling från skolan.

Nolltolerans

Enligt Dan-Ola Einarsson, rektor på Gröndalsskolan, har händelsen polisanmälts samt anmälts till trygghetsrådet på skolan, som sedan gjort en kränkningsanmälan till kommunen.

– När en sådan här situation uppstår agerar vi direkt, då startar maskinen. Vi har också skickat ut ett informationsbrev till föräldrar om vår plan kring hur vi jobbar kring diskriminering och trakasserier.

Flickans familj känner ju inte att ni har agerat tillräckligt, hur reagerar du på det?

– Vi känner inte igen bilden som målas upp av skolan. Men tyvärr händer sånt här och på något sätt blir skolan en bild av samhället. Vi har nolltolerans mot all diskriminering och trakasserier på skolan och det är oerhört smärtsamt och tråkigt när sånt här händer, säger han.

Maria Johansson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Värnamo kommun.

Ber om ursäkt

I ett inlägg på Facebook bad Maria Johansson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Värnamo kommun, om ursäkt för händelsen å skolans vägnar.

”Framförallt vill jag veta vad skolan nu gör för att denna tjej ska känna sig trygg varje dag hon går till skolan, sin arbetsplats”, skriver hon bland annat.

Under måndagen kallade hon skolledningen på möte.

– Jag blev oerhört upprörd när jag fick höra om detta, sånt här får inte hända. Det är 2020 och vi har inte kommit längre, det känns jättetråkigt, säger Maria Johansson till Aftonbladet.  Jag har fullt förtroende för att skolan hanterar detta och framåt för att undvika liknande, man kommer prata värdegrund vid varje utvecklingssamtal här framåt.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Ksanet, 29, kämpar för att få fler röster att höras i debatten

ÄMNEN I ARTIKELN

Värnamo

Rasism

Skola & utbildning

Diskriminering