Socialdemokraterna fortsätter tappa väljarnas stöd

Ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Socialdemokraternas väljarstöd fortsätter att rasa.

Sedan toppnoteringen i början av coronapandemin har partiet tappat fyra mätningar i rad.

– Vi är inne i en turbulent period, både i Sverige och i hela västvärlden, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Coronapandemin innebar att Socialdemokraterna gick som tåget i opinionsundersökningarna. Men i takt med att krisen bedarrade så gjorde även partiets väljarstöd det.

I Aftonbladets/Demoskops senaste väljarbarometer tappar Socialdemokraterna mest av riksdagspartierna, en minskning med 1,2 procentenheter. Det innebär att partiet nu har stöd bland 26,1 procent av väljarna.

Det här är fjärde väljarbarometern i rad som Socialdemokraterna minskar.

– Tittar man på Socialdemokraternas siffror den här månaden är det ingen jättestor förändring nu. Om man däremot jämför med toppnoteringen i maj, på 30,1 procent, så är det ett tapp på fyra procentenheter, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Det är framförallt väljarna i åldern 50 till 64 år som nu lämnar S, enligt Aftonbladets/Demoskop.

”En turbulent period”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, kommenterar resultatet i ett sms till Aftonbladet:

– Vi är inne i en turbulent period, både i Sverige och i hela västvärlden. Det finns väldigt mycket osäkerhet och oro när det gäller pandemin, den ekonomiska krisen och det ökande våldet, och det tycker jag avspeglas i opinionsmätningarna.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).
Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).

Hon tror att mycket kommer att hända i opinionen den närmaste tiden.

–Jag tror samtidigt de politiska alternativen blir tydligare kommande veckor då vi presenterar en återstartsbudget med historiska satsningar på jobb och välfärd, skriver hon.

SD och V ökar

Partierna som ökar mest är de på ytterkanterna: SD ökar med 1,1 procentenheter och Vänsterpartiet med 0,7 procentenheter.

– I pandemins början kom väljare från SD och V till Socialdemokraterna. Det vi ser nu är att väljarna går tillbaka till sina ursprungliga partier, säger Karin Nelsson.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

Hon säger att frågor som migration och lag och ordning har fått mer plats i debatten. Något som Moderaterna har vunnit på.

– Moderaterna har varit väldigt synliga den senaste tiden. Framför allt i frågan om brott och straff. Det har gett effekt i opinionen där de stiger med 0,6 procentenheter, säger hon.

Moderaterna har nu ett väljarstöd på 22,2 procent.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ökar mest.
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ökar mest.

Annie-effekt dröjer

Något som man hade kunnat ana var att en Annie Lööf-effekt skulle synas i undersökningen då hon nu är tillbaka på posten som Centerpartiets partiledare efter sin frånvaro.

– Den här undersökningen gjordes precis när hon kom tillbaka, så om det kommer någon Annie-effekt kommer den nog dröja ytterligare en månad, säger Karin Nelsson.

Några större förändringar finns inte i varken Liberalernas eller Miljöpartiets väljarstöd. De fortsätter ligga under fyraprocentspärren. MP har nu 3,2 av väljarnas stöd och L har 3,1 procent.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE