Manifestation mot islam polisanmäls – planerar att bränna koran

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Danske politikern Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram Kurs.
Foto: Johan Nilsson/TT
Danske politikern Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram Kurs.

Den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan planerar att delta i en manifestation mot islam i Malmö på fredag.

Polisen utreder nu om manifestationen kan tillåtas och har börjat planera för säkerhetsåtgärder.

Samtidigt polisanmäler muslimska församlingar i Malmö manifestationen för hets mot folkgrupp.

Den planerade manifestationen mot islam, där deltagarna uppmanats bränna Koranen samtidigt som fredagsbönen pågår, väcker starka reaktioner i Malmö.

I ett öppet brev från muslimska föreningar i Malmö polisanmäls nu händelsen som hets mot folkgrupp. I brevet kallas manifestationen för ”ett högerextremistiskt arrangemang vars syfte är att så hat i samhället, håna och provocera genom att bränna Koranen utanför en moské i Rosengård samtidigt som det steks fläsk”.

Paludan har tidigare genomfört manifestationer i Danmark och Norge där han stekt fläsk och bränt koraner, bland annat under valrörelsen i Danmark 2019. Nu vill han göra samma sak i Malmö tillsammans med den kontroversielle svenske konstnären Dan Park, som är den som ansökt om tillståndet och som bjudit in Stram Kurs till manifestationen.

”Sällan det nekas helt”

Polisen har ännu inte gett tillstånd för manifestationen som planerats till fredagen den 28 augusti. Just nu gör polisen bedömningar tillsammans med jurister om ifall, hur och var manifestationen kan genomföras.

– Det är dock sällan som en allmän sammankomst nekas helt och hållet, ofta kan det bli att vi inte kan tillmötesgå alla önskningar i ansökan men istället sätter upp andra former, plats och tid, säger Calle Persson, presstalesperson för polisområde Syd.

Foto: Polisen/Anna Hermansson
Calle Persson, presstalesperson polisregion Syd.

I ansökan försökte arrangörerna få tillstånd att genomföra manifestation utanför Malmö moskén – Islamic Center samtidigt som fredagsbönen skulle pågå inne i moskén. Det är dock inte aktuellt och polisen har istället tittat på andra alternativ, som Fridhemstorget.

– Många boende runt Fridhemstorget har hört av sig, inget beslut är taget än men vi tar hänsyn till hur det ser ut på en plats, som till exempel om det är bostäder, kommersiella fastigheter eller myndighetsbyggnader. Det tas med i bedömningarna och vi tar ju såklart hänsyn till de som bor där också, säger Calle Persson. 

Säkerhetsåtgärder planeras

Polisen har påbörjat säkerhetsarbetet inför om manifestationen ska genomföras.

– Det pågår säkerhetsåtgärder sedan en tid tillbaka. Vi har planerat inför om tillståndet beviljas, hur vi då ska hantera det, hur manifestationen ska kunna hållas säkert, att eventuella motdemonstranter ska kunna hålla sin motmanifestation och att det ska vara tryggt för förbipasserande, säger Calle Persson.

Foto: BJÖRN LINDGREN / TT
Malmö Moskén – Islamic Center i Malmö.

Polisanmäls som hets mot folkgrupp

Under måndagen valde 18 muslimska församlingar i Malmö att gemensamt polisanmäla evenemanget för hets mot folkgrupp. Detta gjordes i ett öppet brev till polisen i Malmö för att protestera mot evenemanget.

”Vi ifrågasätter starkt att brännandet av böcker verkligen kan vara en del av mötes- och yttrandefriheten. Arrangemangets syfte är helt klart att skapa både otrygghet och vrede bland muslimer som grupp”, skriver de i brevet.

Församlingarna skriver också att de uppmanar muslimer i Malmö att inte gå till manifestationen.

”Vi kommer från vår sida att uppmana alla muslimer att inte gå till platsen för denna provokation då den ska genomföras. Vi vill absolut inte ha våld i vår stad och ska göra vårt yttersta för att undvika det”, står det i brevet.

Polisanmälan kommer nu att utredas separat.

– Den påverkar inte själva tillståndsansökan utan hanteras som alla andra anmälda brott, nu utreder man om det uppfyller kriterierna för hets mot folkgrupp. Om det anses att det kan vara ett brott ska de utredas enligt de rutiner vi har, säger Calle Persson på polisregion Syd.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%