Flest antal döda i Sverige sedan 1869

Coronapandemin har redan lämnat avtryck på Sveriges befolkningssiffror.

Sverige inte haft så många dödsfall under det första halvåret sedan 1869.

Pandemin påverkar Sveriges befolkningssiffror. Hittills är årets folkökning den lägsta på 15 år, enligt SCB. Samtidigt har Sverige inte haft så många dödsfall under det första halvåret sedan 1869.

Antalet folkbokförda personer i Sverige ligger i dag på över 10,3 miljoner. Vid halvårsskiftet i år hade landets befolkning ökat med 24 801 personer, i fjol låg samma siffra på 51 004 personer, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Det är den lägsta folkökningen för årets första sex månader sedan 2005, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Syns först om några månader

Under årets första sex månader har också fler personer dött än tidigare år. Det första halvåret i år dog 51 405 personer i Sverige. Det är det högsta antalet dödsfall för årets sex första månader sedan 1869, då 55 431 personer dog.

Det är även 4 633 dödsfall fler än genomsnittet för åren 2015–2019. De nivåer som är högre än snittet under dessa år klassas som överdödlighet och under det första halvåret 2020 var överdödligheten tio procent.

Huruvida coronapandemin har påverkat antalet barn som föds i Sverige är ännu för tidigt att säga.

– De barn som fötts under det här året och som är med i vår statistik blev till redan 2019, så om coronaviruset påverkat antalet barn som föds i Sverige ser vi först om några månader, säger Tomas Johansson. 

Hittills är årets folkökning i Sverige den lägsta på 15 år. Arkivbild.
Hittills är årets folkökning i Sverige den lägsta på 15 år. Arkivbild.

PODD Så nära är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE