SMHI söker nya väderobservatörer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Väderobservatörerna ska bland annat mäta nederbörd. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Väderobservatörerna ska bland annat mäta nederbörd. Arkivbild.

Väderintresserade, hör upp! SMHI söker väderobservatörer som varje morgon ska mäta temperatur, nederbörd och snödjup i 20 orter i landet. Men jobbet kan krocka med mångas livspussel.

– Om jag skulle säga som det är så är det ett ganska omfattande åtagande, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till P4 Västerbotten.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) ställer tydliga krav på dem som söker jobbet som väderobservatör: Observatören måste vara noggrann, och arbetet ska genomföras varje morgon vid exakta klockslag, klockan sju under vintertid och klockan åtta under sommartid.

– I det här fallet är det främst nederbörd och snödjup det handlar om, då mäter man en gång per dag. Det ska ske helst vid samma tid, både vardag och helgdag. Det kanske inte passar in i livspusslet för många, säger Hellström till P4 Västerbotten.

Dessutom behöver personen ha tillgång till en mätplats som uppfyller de meteorologiska kraven, exempelvis inte stå för nära ett hus eller träd.

– Det ska inte bara representera just den punkten där stationen står, utan helst kunna representera ett större område, för då behöver vi oftast inte fler stationer inom det området, säger Hellström.

SMHI har automatiserat många mätningar, men behöver väderobservatörer för att kunna uppvisa tillförlitliga mätningar under lång tid, enligt P4 Västerbotten. Det är även billigare att mäta exempelvis snödjup manuellt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN