Stämpel på handleden för virusisolerade

Av:  TT-Reuters

Taj Mahal. Bild från februari.
Taj Mahal. Bild från februari.

Taj Mahal, Indiens största turistmål, har stängts på grund av oro för coronaviruset. Och i finansnavet Bombay ska invånare kunna få en stämpel på handleden som visar beordrad karantäntid.

Det världsberömda mausoleet Taj Mahal i Uttar Pradesh är bara en av många turistattraktioner i Indien som nu bommas igen. Bland andra kända platser som omfattas av stängningen finns Ajanta- och Ellora-grottorna i delstaten Maharashtra, och Siddhivinayak-templet i Bombay.

Just Bombay är hårdast drabbat hittills i Indien av coronavirus-smittade, med 39 av de 125 fall som rapporterats i landet. Det innebär bara två bekräftat smittade per miljon invånare i finanshuvudstaden, men oron är ändå stor, inte minst för att folk lever så tätt inpå varandra i Indiens storstäder.

Sedan flera dagar är bland annat skolor, biografer, köpcentrum och gym stängda. Och nu ger stadens myndigheter också vårdpersonal rätten att stämpla invånare med texten "Home Quarantined" (I hemkarantän) och det datum som karantänen gäller till. Stämpeln ska göras med osuddbar färg och användas på personer som beordrats att hålla sig hemma på grund av risken för smitta.

Åtgärden föranleds av att det på flera håll i södra Asien rapporteras om att människor inte respekterar beslut om karantän. Exempelvis rapporteras från Nya Bombay (Navi Mumbai), öster om centrala Bombay, att elva personer som isolerats efter att ha anlänt från Dubai, avvek från sjukhuset innan provsvar om coronaviruset sars-cov-2 hunnit komma.

Publisert:

LÄS VIDARE