Inger, 68, är världsmästare i Counter Strike

Inger Grotteblad från Uppsala vill aldrig sluta spela Counter Strike. 68-åringen sopar banan med många yngre spelare och är tillsammans med sitt lag regerande världsmästare i Counter Strike, i seniorklassen.
– Det är kul att visa att man kan, fast man är gammal.

Inger ”Trigger Finger” Grotteblad är redo att försvara världsmästartiteln i sommar.
Inger ”Trigger Finger” Grotteblad är redo att försvara världsmästartiteln i sommar.

Hon har 15 351 kills. Alltså uppsåtligt orsakade frånfällen. Men det är bara animerade offer som skördats under hennes 827 spelade timmar. Inger "Trigger Finger" Grotteblad, 68, har inte något konventionellt pensionärsintresse – hon spelar skjutspelet Counter Strike 15 timmar i veckan. Men vissa av pensionärslivets traditioner ruckar hon inte på, förklarar hon när hon skjuter fram en bricka med kakor och bullar.

– Jag är trots allt en tant, klart jag bjuder på fika.

Inger, som är född i Sundsvall, blev Uppsalabo under studietiden när hon pluggade till journalist och drömde om att bli utrikeskorrespondent. Det var i Uppsala som hon träffade sin man. Tillsammans startade paret åtta restauranger i Uppsala – bland annat legendariska Le Parc. I många år jobbade hon också på annonsavdelningen på flera mediehus, som TV4 och Upsala Nya Tidning.

Men Inger Grotteblad slutade inte vara aktiv efter pensionen. Hon tillhör världens första professionella seniorlag i Counter Strike – Silver Snipers. Ett beryktat lag som omskrivits i bland annat Wall Street Journal och El Pais. Nu hårdtränar CS-laget för att i sommar försvara titeln som världsmästare i seniorklassen, en guldmedalj som tilldelades laget sommaren 2019 under den första turneringen av sitt slag i Jönköping.

– Innan, när mina barnbarn spelade Counter Strike blev jag väldigt nyfiken. Jag frågade dem: "Kan jag inte få testa? Det där ser roligt ut", då brukade de säga "nej nej nej, farmor, du förstör våra poäng", berättar Inger Grotteblad som numera regelbundet spelar CS med sina barnbarn.

Inger har en spelhörna i köket. Här gör hon sina 15 CS-timmar i veckan.
Inger har en spelhörna i köket. Här gör hon sina 15 CS-timmar i veckan.

Grät av glädje

Resan mot världsmästerskapet började när hon av en slump såg en annons som Lenovo hade lagt ut på nätet. De sökte efter en kvinna i 60-årsåldern med ett datorintresse till ett CS-lag. Hon skickade en ansökningsvideo från en semester i New York. I videon pratade hon engelska och grekiska, mitt på 6th avenue, ett av barnbarnen fick filma. Hon sa fel namn på spelet men tänkte att det fick vara, hon skulle nog ändå inte gå vidare. Men sen kallades hon på intervju tillsammans med fyra andra – av 130 sökande.

– Jag trodde inte att jag skulle bli vald men när de ropade ut mitt namn efter intervjun så grät jag av glädje.

Silver Snipers består av två kvinnor och tre män i åldrarna mellan 65 och 77. Tillsammans har de rest till Ryssland, USA, Ukraina och Frankrike, där de spelade mot unga – och vann.
– Var vi än har kommit har vi blivit behandlade som rock stars, säger Inger. De unga tycker att vi är så coola, förebilder, grymma och så vidare. Det har verkligen gett resultat, att vara äldre och vara ute och spela. Det har varit kul att visa att man kan fast man är gammal.

”Det har varit kul att visa att man kan, fast man är gammal.”
”Det har varit kul att visa att man kan, fast man är gammal.”

”Looks like I killed you, M’am”

Bara dagen innan intervjun äger rum umgicks Inger med en före detta lagkamrat. De gick till en spelhall och spelade CS. Snart omringades de av en skock misstroende tillika beundrande 25-åringar.

– En av dem sa: "Jag trodde att det var ett prank, jag trodde att du var någon som var utklädd till tant. Du spelar ju mycket bättre än många här!", skrattar Inger.

Hon tog inte illa upp berättar hon, utan är förtjust i att de unga i gamingcommunityt är så välkomnande och glada över seniorernas närvaro.

– Visst, ibland kommer det någon kommentar när man spelar och motspelaren ser att man är kvinna. Men många är oerhört respektfulla, i synnerhet de som känner till Silver Snipers och Trigger Finger. De säger: "Im sorry, looks like I killed you, M'am."

Någon skärmhjärna är hon inte rädd för heller.

– Nej, nej, CS håller mig alert och fokuserad. Det är jättebra. Och man får förståelse och insikt i vad ungdomarna gör. Och ungdomarna utvecklar goda egenskaper av gaming, de får kunskaper i ledarskap, multitasking, ekonomi och engelska, inte minst. Och så har spelet fört mig oehört nära barnbarnen.

Publisert:

LÄS VIDARE