Johnson: Vågen kan vända inom tolv veckor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Leon Neal/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill tro att coronavirusets spridning kan ha minskats om tolv veckor.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade sig vara säker på att landet kan få bukt med spridningen av coronaviruset inom tre månader – om alla följer råden som givits.

Dödstalet är nu uppe i närmare 150 personer till följd av viruset.

Den brittiske ledaren, flankerad av regeringens vetenskaplige expert och den medicinske rådgivaren, försökte anslå en hoppfull ton:

– Jag tror. . . om man ser till allt. . . att vi kan vända tidvattenvågen inom de närmaste tolv veckorna, men bara om alla genomför de åtgärder som vi har föreslagit, sade han på en presskonferens i London på torsdagen.

Han sade också att antalet provtagningar och diagnosmöjligheter ska utökas. I det väntas även tvingande provtagning av misstänkta fall ingå.

Johnson underströk åter vikten av att följa uppmaningar att inte åka kommunalt, undvika pubar och klubbar och restauranger, och att arbeta hemifrån så långt som det är möjligt. För närvarande testar inte Storbritannien alla dem som tror att de är smittade. I stället uppmanas man att stanna hemma.

De senaste uppgifterna från hälsodepartementet visar att över 3 200 är smittade. Men vetenskaplige rådgivaren Patrick Vallance sade att ett "rimligt" antagande är att runt 55 000 i Storbritannien är smittade.

Publicerad:

LÄS VIDARE