Polisen har beslagtagit Karl Hedins vapen

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2019-06-30

Svea hovrätt har beslutat att sågverksmiljardären får tillbaka sina jaktvapen.

Men Karl Hedin fick inte behålla dem så länge, nu har polisen i Bergslagen tagit dem i beslag.

– Vi kommer att överklaga det här, säger Karl Hedins advokat Sven Severin till tidningen Svensk Jakt.

Sågverksmiljardären Karl Hedin har pekats ut som huvudman i en jaktbrottshärva i Västmanland. Han satt själv häktad i en månad.

Men som Aftonbladet kunde berätta nyligen har åklagarens huvudvittne hoppat av. Hon säger att hon ljugit hittat på alla anklagelser mot de fem männen och hänvisat till psykisk ohälsa.

Karl Hedin under häktningsförhandlingarna i oktober 2018.

Karl Hedin har varit misstänkt för att ha skjutit en varg där ett avlyssnat mobilsamtal åberopats som bevis. Hedin talar med sin syster och pratar om gråben när han tillfrågats vad han skjutit. Något som han säger att han skämtade om.

– Det finns ingen skjuten varg, ingen skottplats, ingen som har hört något skott. Det finns ingenting, bara det här samtalet. Och det räcker naturligtvis inte, har Sven Severin sagt tidigare.

”Fel på utskriften”

Han uppger att åklagarsidan nu släppt de misstankarna sedan det upptäckts att det blivit ett fel i utskriften av det aktuella telefonsamtalet.

Vad återstår nu av misstankarna?

– Det är det här giftet, med den trovärdiga källan som inte längre är så trovärdig, hon har ju i flera brev till åklagaren tagit tillbaka allting, säger Sven Severin.

Bland annat har hon påstått att det gift, karbofuran, som hittats hemma hos en anhörig till henne, kommer från Karl Hedin.

Det fordon som polisen undersökte i samband med polisens tillslag.

I breven till åklagaren ändrar hon sig och säger att giftet funnits i huset mycket länge, att det tillhört det anhöriges farfar som använt det som insektsgift.

Polisen har beslagtagit Hedins vapen

Sven Severin hade överklagat tingsrättens beslut att Hedins vapen skulle vara i beslag. Nyligen medgav åklagaren det kravet och hovrätten hävde sedan beslaget genom beslut den 27 juni. Men redan dagen efter beslutet visade det sig att Karl Hedin inte fick behålla sina vapen. Polisen i region Bergslagen beslutade att omhänderta miljardärens vapen.

– Det är mycket märkligt att polisen som inte har någon insyn i utredningen och därför inte känner till hur bräcklig bevisning mot min klient är, tar det här steget, säger Karl Hedins advokat Sven Severin till Svensk Jakt.

Suttit felaktigt häktad

Advokaten menar att Hedin suttit felaktigt häktad och att allt nu pekar på att det inte kommer att bli något åtal mot Hedin.

– Jag har min uppfattning ganska klar: det kommer inte bli någonting av det här.