Tvingas betala 800 000 för väg han inte vill ha

Av:  TT

Bill Persson (i mitten) måste betala nästan 800 000 kronor i så kallade gatukostnader för en väg han inte behöver, fastslår Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.
Bill Persson (i mitten) måste betala nästan 800 000 kronor i så kallade gatukostnader för en väg han inte behöver, fastslår Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.

Pensionären Bill Persson i Partille ska betala nästan 800 000 för en väg han inte behöver, inte ville ha och heller inte beställt. Det slår Göteborgs tingsrätt fast.

Bill Persson har sedan 1950-talet bott i sitt barndomshem. Huset är beläget i ett skogs- och naturområde i Partille, strax utanför Göteborg. För några år sedan bestämde kommunen att området skulle göras om till ett bostadsområde.

Men trots att Persson redan hade vägar till sitt hus och inte efterfrågade några nya beslutade kommunen att han måste vara med och betala för vägarna i det nya projektet – totalt 793 961 kr.

Med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa stämde Bill Persson Partille kommun och gjorde gällande att det så kallade gatukostnadsuttaget innebar ett oproportionerligt ingrepp i hans äganderätt. Men tingsrätten kommer fram till att han inte har fått bära en "orimlig börda", eftersom han lyckades betala kommunens faktura i tid.

Domen kommer att överklagas till hovrätten för västra Sverige.

Uttag av "gatukostnader" är numera ovanligt i Sverige – bara 30 av landets 290 kommuner tillämpar systemet. Det är sällsynt att enskilda fastighetsägare debiteras gatukostnader som överstiger 100 000 kr.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN