O'Brien ny säkerhetsrådgivare hos Trump

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Persson/TT
Robert O'Brien, i samband med att han i somras var i Stockholm – utsänd av USA:s president Donald Trump – för att bevaka rättegången mot rapparen Asap Rocky. Nu har Trump utsett O'Brien till ny nationell säkerhetsrådgivare.

USA:s president Donald Trump har utsett det särskilda sändebudet för gisslanfrågor Robert O'Brien till ny nationell säkerhetsrådgivare.

O'Brien efterträder därmed John Bolton som nyligen sparkades från posten.

Robert O'Brien är inte helt okänd i Sverige. I juli skickades han till Stockholm av Trump för att bevaka rättegången mot den amerikanske rapparen Asap Rocky, som var misstänkt för misshandel. Ett brott som rapparen senare dömdes villkorligt för.

O'Brien, som är jurist, har bland annat arbetat som utrikespolitisk rådgivare åt höga företrädare inom det Republikanska partiet.

Han har också uttryckt kritik mot den förre presidenten Barack Obamas utrikespolitik. Och O'Briens åsikter bedöms rimma bättre med Trumps isolationiska politik än vad företrädaren John Boltons gjorde.

Rollen som nationell säkerhetsrådgivare har funnits sedan kalla kriget. Ämbetet ses som viktigt för att en presidents världssyn ska genomsyra olika departement och myndigheter som arbetar med USA:s säkerhet.

Till skillnad från ministerposter och andra höga ämbeten måste kandidaten inte godkännas av USA:s senat.

Robert O'Brien blir Trumps fjärde nationelle säkerhetsrådgivare, efter John Bolton, Michael Flynn och H R McMaster.

Publicerad: