Det omöjliga sammanträffandet åklagaren måste besvara

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

34 år har gått.

I dag ska vi få svaren.

Teorin om Skandiamannen rymmer dock ett sammanträffande som förefaller omöjligt för chefsåklagare Krister Petersson att förklara.

Vi vet fortfarande bara tre saker om vad som hände den aktuella minuten på mordkvällen.

Vi vet att klockan 23.21 fredag 28 februari 1986 blev Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme skjuten till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan. Den andra kulan snuddade Lisbet Palmes rygg.

Vi vet att ungefär en minut tidigare, omkring 23.20 enligt kortläsarens utpasseringstid, hade den så kallade Skandiamannen stämplat ut från sitt kontor i Skandiahuset, endast 50 meter från mordplatsen.

Och vi vet att direkt efter mordet flydde mördaren in i gränden och uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan.

20 minuter senare återvände Skandiamannen till sitt kontor på Skandia, uppjagad och chockad, och berättade för försäkringsbolagets vakter att han blivit vittne till mordet på statsministern.

Pensionerade Palmespanare har förhörts om Skandiamannen.
Foto: SVT
Pensionerade Palmespanare har förhörts om Skandiamannen.

Bara två alternativ

Det finns bara två alternativ:

1. Antingen var det inte Skandiamannen som gjorde det.

2. Eller så var det en stundens ingivelse från den korpulente men snabbspringande grafikern och moderate kommunpolitikern från Täby. En ren slump likt när Mijailo Mijailović såg Anna Lindh på NK, fick tag på en kniv och högg henne till döds. Där fanns ingen planering, ingen plågande fråga ”hur visste mördaren att Anna Lindh skulle vara på NK just då?”.

Samma fråga har dominerat diskussionen kring Skandiamannen: Hur kunde han veta att Olof Palme skulle gå förbi Skandiahuset precis när han själv klev ut från kontoret efter att ha jobbat övertid?

Visste inte

Svaret? Det visste han inte.

Det kan nämligen inte finnas någon annan förklaring än att det var en ren slump. För vem vore så urbota korkad att han drar kortet i läsaren och ger sig själv en utpasseringstid snudd på exakt den minut när han planerat att skjuta Sveriges statsminister? Det faller på sin egen orimlighet.

Så om dådet då var en ren slump och total tillfällighet, likt vid Anna Lindh-mordet, och Skandiamannen är den som ska pekas ut i dag vilket många tror, så kvarstår en central fråga: hur kom det sig att just den kvällen Skandiamannen råkade kliva ut från jobbet nästan exakt samtidigt som Olof Palme passerade så hade han en skarpladdad revolver i handledsväskan?

Jag hoppas att chefsåklagare Krister Petersson har ett trovärdigt svar på den gåtan om det nu är Skandiamannen han tänker presentera i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE