Antalet deltagare dyker hos AA under corona

Då många anonyma alkoholister befinner sig i riskgrupper besöker färre möten.
Då många anonyma alkoholister befinner sig i riskgrupper besöker färre möten.

Allt färre söker sig till Anonyma Alkoholisters möten under pandemin.

I Malmö vittnar Anders om tuffa tider och få deltagare.

– Det är någonstans mellan 50–75 procent mindre som går på möten, uppskattar han.

Coronakrisen har inte bara slagit hårt mot företag och privatpersoner. Anonyma Alkoholister (AA) är en av de organisationer som märkt av hur antalet besökare kraftigt gått ned till följd av pandemin.

Sommarens landsmöte har ställts in och kretsmöten har fått genomföras via nätet.

I Malmö- och Lundakretsarna organiseras fortsatt fysiska möten för de olika mötesgrupperna - men antalet deltagare har gått ner kraftigt.

– Jag skulle kunna tänka mig att det är någonstans mellan 50–75 procent mindre som går på möten, men det är bara det jag själv upplever, säger Anders, som ingår i informationskommittén för de båda kretsarna.

Två av tre borta

Han har själv varit nykter i drygt 30 års tid och besöker normalt sett minst två möten i veckan. På grund av pandemin har han dock inte kunnat träffa sin AA-grupp i S:t Matteus kyrka sedan den 13 mars.

– Vi är i snitt tio-elva besökare per fredag. Normalt sett är vi 25–35 stycken, så det är en jädra skillnad, säger han.

Då han befinner sig i en riskgrupp, både på grund av ålders- och hälsoskäl, har han självmant valt att avstå från att gå till mötena. Någonting han är långtifrån ensam om.

– Grundprincipen är att det är en livsfarlig sjukdom. Nu försöker vi få en balansgång med coronaviruset och vårt eget missbruk men jag tror det fungerar tämligen bra, säger Anders.

Att inte kunna gästa mötena kan innebära större svårigheter med missbruket.
Att inte kunna gästa mötena kan innebära större svårigheter med missbruket.

Ändrat rutinerna

I Malmökretsen agerade de tidigt genom att organisera möten via nätet istället. Den grupp som ses i Matteuskyrkan har även fått hyresfritt i flera månader framöver och fredagarnas talarmöten har istället blivit vanliga AA-möten.

De har också ändrat om rutinerna för när de läser sinnesrobönen. Istället för att stå i en ring, hålla hand och kramas efteråt sker det med avstånd.

För de som trots det inte kan gå på möten är det tufft.

Anders beskriver det som att han de första veckorna ”inte mådde riktigt bra”.

– Var och får bestämma vad som är viktigast för sig. Känner man att man mår skitdåligt går man på möten. Därför är det jätteviktigt att möten finns trots coronan.

Blir fler medlemmar

Anonymiteten som finns hos AA gör att det inte finns några register för att se hur antalet deltagare förändrats under corona, utan de drygt 470 grupperna i landet har enbart koll på hur det ser ut hos just dem.

Få grupper har dock behövt stänga ner helt och hållet, men Anonyma Alkoholister meddelar att trots att antalet mötesdeltagare minskat har medlemmarna blivit fler.

– Det jag hör är att det trillar in nykomlingar. Tillströmningar av alkoholister fortgår i AA men jag kan inte säga om det är 100 stycken eller 500 stycken. Det är det ingen som vet, säger man vid AA:s servicekontor.

Ingen håller en i öronen

Anders i Malmö menar att situationen är tuff för många.

– Jag tänker många gånger på dem som är nybörjare i AA. För dem måste det vara jättetufft men för mig som har en lång nykterhet finns det saker och erfarenheter att falla tillbaka på. Jag märker det, reagerar och kan agera.

Han menar att det viktiga för medlemmarna nu är att lyssna på sig själva.

– I AA är det ingen som går och håller dig i öronen. Var och en måste ta sitt eget ansvar. Det jag kan ta ansvar för är om en AA-vän ringer mig och säger att han mår skit. Då kan jag direkt avtala att vi träffas ute på gården och snackar utomhus. Var och en måste vara beredd att ställa upp och hjälpa till.

Publisert:

LÄS VIDARE