Tumult i Hongkong trots demonstrationsförbud

avTT

1 av 4 | Foto: Vincent Yu/AP/TT
Den blå färgen i polisens vattenkanoner ska underlätta identifiering av demonstranter som misstänks ha begått brott.

Demonstrationsförbud hade utfärdats i Hongkong och tongivande demokratiaktivister hade gripits. Men lördagen blev trots det tumultartad när tiotusentals trotsade förbudet. För 13:e helgen i rad drabbade proteströrelsen samman med polis på den kinesiska regionens gator.

Hongkongs myndigheter gjorde sitt yttersta för att förhindra lördagens protester. Demonstrationsförbud utlystes samtidigt som minst fem tongivande demokratiaktivister och tre oppositionella parlamentariker greps under fredagen.

Men för proteströrelsen hade lördagen en särskild symbolisk betydelse. Demonstrationen skulle uppmärksamma femårsdagen av att Peking avvisade ett krav på utökad demokrati och den så kallade paraplyrörelsen föddes. Och trots att arrangörerna ställde in den officiella demonstrationen valde tiotusentals att bege sig ut på gatorna.

Kreativa taktiker

Många valde att vända sig till mer kreativa taktiker för att runda demonstrationsförbudet. Tidigt på eftermiddagen, lokal tid, samlades människor som bar på kors och sjöng "halleluja" – enligt demonstrationens deltagare en religiös sammankomst som inte omfattades av förbudet.

– Om de åtalar oss bara för att vi ber så inskränker de vår religionsfrihet, sade 27-åriga Sally Yeung.

Inför lördagen fördes även diskussioner i olika nätforum om hur förbudet bäst skulle rundas. Ett förslag som cirkulerade var att anordna shoppingrundor i stora grupper och en Youtubestjärna med 800 000 följare bjöd in sina fans till en offentlig träff.

Sammandrabbningar

Efter de fredliga demonstrationerna inleddes oroligheterna sent på eftermiddagen. Demonstranterna blockerade vägar och startade bränder samt kastade bensinbomber mot de utkommenderade kravallpoliserna som bevakade Hongkongs avspärrade parlamentsbyggnad.

– Fredliga protester fungerar inte, sade en 22-årig demonstrant som identifierade sig som Stone.

Polisen svarade med tårgas, gummikulor och vattenkanoner, vilka sprutade blåfärgat vatten i syfte att kunna identifiera misstänkta demonstranter i efterhand.

Vid 22-tiden på kvällen tycktes protesterna ha bedarrat.

"Extremt oroande"

Bland fredagens gripna fanns två av Paraplyrörelsens ledargestalter, Joshua Wong och Agnes Chow, vilka anklagas för att "uppmana andra att delta i otillåtna sammanslutningar".

Amnesty International beskriver gripandena som "skrämseltaktik direkt ur Pekings regelbok" medan EU:s utrikeschef Federica Mogherini kallar situationen "extremt oroande".

Kravallövning vid gränsen

Parallellt med att lördagens demonstrationer pågick publicerade den statliga nyhetsbyrån Nya Kina ett videoklipp som visade hur kinesisk polis tränade på kravallbekämpning i Shenzhen, en stad som gränsar till Hongkong. Och på lördagsmorgonen rapporterade LIHKG, ett nätforum som många i proteströrelsen använt för att kommunicera, att det utsatts för en massiv attack.

Kina är angeläget om att kväsa protesterna i Hongkong innan den 1 oktober, då 70-årsdagen av Folkrepublikens grundande ska högtidlighållas. Men i Hongkong tycks proteströrelsen snarast se datumet en möjlighet att provocera. Under lördagen slet demonstranter ned en skylt som informerade om det stundande jubileet till omfattande jubel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hongkong