Hans Rausing död

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Företagsledaren Hans Rausing är död.

Han var en av världens rikaste personer, med en förmögenhet på 126 miljarder kronor.

Rausing blev 93 år. Han dog under natten mot fredagen i sitt hem i England.

Familjen bekräftar dödsfallet via talespersonen Anna Helsén på JKL Group, skriver Sydsvenskan. Hans Rausings barn Lisbet, Sigrid och Hans Kristian skriver i ett uttalande:

– Hans Rausing hade en oerhörd drivkraft och in i det sista ett engagemang för företagande och entreprenörskap både i Sverige och globalt. Det är vi stolta över, men främst kommer vi naturligtvis alltid ha med oss varma minnen av honom som kärleksfull far.

Skapade världens mest sålda dryckförpackning

Hans Rausing var son till Tetra Paks grundare Ruben Rausing, och vd för företaget mellan 1954 och 1983. Under 1960-talet skapades bolaget världens mest sålda förpackning för drycker, den tegelstensformade Tetra Brik.

Hans Rausing och hans bror Gad tog över företaget när pappa Ruben dog 1983.

På 1980-talet flyttade Hans Rausing till Storbritannien för att undvika svensk skatt. 1995 sålde han sin del i bolaget till brodern Gad för drygt 70 miljarder kronor. Tetra Pak finns i dag i 170 länder.

Hans Rausing bodde med sin hustru Märit i byn Wadhurst, när de inte var i sina hem i London och på Barbados.

Enligt den amerikanska tidningen Forbes är Hans Rausing med familj den 112:e rikaste familjen i världen, med en förmögenhet på tolv miljarder dollar, omkring 126 miljarder kronor.

Sonen Hans Kristian Rausing, 56, dömdes för brott mot griftefriden, sedan han i två månader 2012 hade gömt hustrun Evas döda kropp under kläder och sopsäckar i hemmet, en av Londons mest exklusiva bostäder.

Hans Kristian genomgick ett avancerat rehabprogram för att komma till rätta med sitt mångåriga knarkmissbruk och är sedan 2014 gift med konstexperten Julia Delves Broughton.

Dottern Sigrid Rausing, 57, har skrivit den självbiografiska boken Malström, där hon berättar om broderns drogberoende.

1 av 6 | Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tetra Pak

England