Mammans vädjan efter första livstecknet på flera dygn

En 15-årig flicka från Ludvika är spårlöst försvunnen sedan i söndags. Men under tisdagskvällen gav hon ifrån sig ett livstecken på sociala medier.

Familjen och polisen vädjar nu till allmänheten om hjälp.

– I videon sitter hon framför ett gammalt elskåp och känner man igen det skåpet vill vi gärna att man kontaktar polisen, säger mamman i familjehemmet där 15-åringen bor.

Den 15-åriga flickan från Ludvika i Dalarnas län har varit anmäld försvunnen sedan i söndags kväll.

– Jag är väldigt orolig och har inte sovit på två dygn. All hjälp som kan leda till att vi hittar henne är viktig, säger mamman i familjehemmet där 15-åringen bor.

Under tisdagskvällen kom det första livstecknet från flickan sedan hon försvann. Det handlar om ett videoklipp som 15-åringen själv har publicerat på sociala medier. I bakgrunden syns en detalj som har fått både familj och polis att reagera.

– Om det finns någon fastighetsägare, eller någon annan, som känner igen elskåpet i videon får man väldigt gärna kontakta polisen, säger familjehemsmamman.

Detaljen från videon som polisen hoppas att någon ska känna igen.
Detaljen från videon som polisen hoppas att någon ska känna igen.

”Behöver allmänhetens hjälp”

Polisens presstalesperson Christina Hallin säger att elskåpet förhoppningsvis kan hjälpa till i arbetet att få fram var den försvunna 15-åringen befinner sig.

– Det har inte varit lätt att lokalisera henne, säger hon.

Polisen har i nuläget inte lyckats få fram var flickans telefon varit uppkopplad när filmen publicerades på sociala medier.

– Vi behöver allmänhetens hjälp. Eftersom vi inte har någon plats att utgå från är det inre spaning som pågår just nu, säger Christina Hallin.

Misstänker att hon kidnappats

Inledningsvis misstänktes inget brott i samband med försvinnandet. Men vid 13-tiden på tisdagen meddelade polisen att de inleder en förundersökning om människorov.

– Det finns i nuläget inget konkret som talar för brott utan det är mer tidsaspekten som har gjort att vi valt att inleda en förundersökning men vi kan heller inte utesluta brott, säger Stefan Dangardt vid polisens ledningscentral.

Enligt vittnen som tror sig ha sett 15-åringen ska hon ha gått på ett tåg från Borlänge och sedan setts kliva av i Storvik i Gästrikland, drygt elva mil från Ludvika.

På måndagen genomförde polisen en sökinsats men utan resultat. Under tisdagen fortsatte frivilligorganisationen FIKK sökandet i både Ludvika och Storvik.

– Vi går igenom alla områden som vi kommer åt och söker igenom statskärnan och kringliggande områden med både bilpatruller och fotpatruller, säger Åsa Nordin, vid FIKK.

Ett 20-tal personer deltog i skallgången i Storvik, som avslutades vid 22.50 på tisdagskvällen.

– Nu kommer vi att gå igenom den information och de tips som vi har samlat in under dagen och kvällen. Så fort vi får något mer att jobba med så fortsätter vi sökandet, säger Åsa Nordin.

Publisert:

LÄS VIDARE