Kim Walls arv förs vidare av andra

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ingrid och Joachim Wall valde i år att dela ut två resestipendier till kvinnliga frilansjournalister från Kim Walls minnesfond. Här ses makarna Wall tillsammans med deras sjuåriga berner sennen Iso nere vid stranden utanför deras hem i skånska Gislövs läge.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Ingrid och Joachim Wall valde i år att dela ut två resestipendier till kvinnliga frilansjournalister från Kim Walls minnesfond. Här ses makarna Wall tillsammans med deras sjuåriga berner sennen Iso nere vid stranden utanför deras hem i skånska Gislövs läge.

Journalisten Kim Walls anda lever vidare genom andra kvinnliga journalister.

Minnesfonden har samlat in sammanlagt fyra miljoner kronor och kommer kunna dela ut stipendier under en lång tid.

– Då har det ändå kommit något gott ur den här förfärliga katastrofen, säger hennes mamma Ingrid Wall.

För tredje året i följd delar Kim Walls minnesfond ut stipendium till kvinnliga journalister som verkar i den svenska journalistens anda. På grund av coronavirusets utbrott har dock evenemanget i New York – där stipendiaterna brukar offentliggöras – ställts in.

– Vi hade ställt in det redan innan resebestämmelserna i USA ändrades. Det är vi väldigt tacksamma för i dag, säger Joachim Wall, pappa till Kim.

Vem eller vilka som får resestipendier offentliggörs alltid på Kim Walls födelsedag den 23 mars.

– Det ska vara en tillställning där folk är glada. Vi räknar med att hålla evenemanget till hösten. Kanske den 23 september när Kim skulle ha fyllt 33 och ett halvt år, men vi får se hur det hela utvecklar sig, säger mamma Ingrid Wall.

"En förebild"

Journalisten Kim Wall hade hela världen som sitt arbetsfält – Sri Lanka, Uganda och Marshallöarna är bara några av de platser hon rapporterat från. Hon skrev om ämnen och människor som ofta inte får täckning av de traditionella mediehusen. Ofta faller det på just frilansjournalister att berätta dessa historier och med minnesfonden får andra möjlighet att föra Kim Walls arv vidare.

– Hon fungerar som en förebild för andra kvinnor och andra kvinnliga journalister. För nu läser man hennes artiklar igen på något vis, säger Ingrid Wall.

– Vi brukar säga när vi väljer ut vilka som får ett stipendium att det ska vara en Kim-"story". Något som hon hade velat skriva, säger Joachim Wall.

Precis som i fjol är det två kvinnliga frilansjournalister som får 5 000 dollar vardera. Australiskan Clair MacDougall, baserad i Burkina Faso, ska skriva om flyktingar i Afrika som gömmer sig i utrymmet för flygplanens landningsställ.

Otrolig desperation

– De kryper in i flygplan för att den vägen försöka ta sig till en bättre värld. De som eventuellt lyckas hör vi ju aldrig talas om och de som faller ner betraktas som vilken trafikolycka som helst. Det är flyktingar som någon knappt hittills har skrivit om, säger Ingrid Wall.

– Det är människorna som utsätter sig för en enorm risk. Det tyder ju på en desperation som är otrolig och det är tydligen vanligare än vad man tror, säger Joachim Wall.

Portugisiskan Mia Alberti ska göra ett reportage om parallella samhällen som människor tvingats skapa i brasilianska São Paulo. En jättestad som lider av stor brist på bostäder som arbetarklassen har råd med.

– De har ockuperat bostadshus eller hela bostadsområden. Det är illegalt, men de har byggt upp autonoma samhällen med exempelvis barnomsorg och sjukvård, säger Ingrid Wall.

"Ger en mening"

Detta år hade familjen svårt att välja ut stipendiater. Totalt kom det in 88 ansökningar från 44 länder.

– Ganska många ansökningar kommer från Afrika och Sydamerika, vilket gläder oss. Det är kanske de kontinenter där antalet kvinnliga journalister inte är så högt och där de säkert jobbar under väldigt svåra förhållanden, säger Ingrid Wall.

Under de tre senaste åren har fem kvinnliga journalister fått resestipendier och totalt har fonden nu runt fyra miljoner kronor i kassan.

– Den här fonden kommer att leva länge och det ger en mening för oss. För då har det ändå kommit något gott ur den här förfärliga katastrofen med Kim genom att hennes namn nu lever vidare, säger Ingrid Wall.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE