Staten betalar lönerna – Volvo delar ut miljarder

Skattebetalarna står för hälften av lönerna för 20 000 korttidspermitterade Volvo-arbetare.

Samtidigt föreslår styrelsen en aktieutdelning på 9,5 miljarder kronor.

– Jag kan inte recensera rimligheten i styrelsens förslag, säger presschefen Claes Eliasson.

Buss- och lastbilstillverkaren AB Volvo korttidspermitterar med start denna vecka 20 000 anställda på samtliga fabriker i Sverige, till att börja med i drygt två veckor.

Staten betalar hälften av Volvo-arbetarnas löner under permitteringstiden, i spåren av coronaepidemin. Varje månad handlar det om cirka 300 miljoner kronor som skattebetalarna står för, visar Aftonbladets beräkning, som utgår från att meddellönen för de Volvo-anställda är 30 000 kronor i månaden.

Samtidigt har AB Volvos styrelse föreslagit att årsstämman ska klubba en utdelning på 5,50 kronor per aktie. Det skulle totalt röra sig om 9,5 miljarder i aktieutdelning.

Claes Eliasson, presschef inom Volvokoncernen, säger:

– Alla är väldigt tacksamma för att systemet med korttidspermittering finns på plats. Alternativet till korttidspermittering är ofta varsel, och det vill vi undvika.

Men är det rimligt att AB Volvo betalar nästan tio miljarder till aktieägarna, samtidigt som ni får 300 miljoner av staten i månaden till de anställdas permitteringslöner?

– Jag kan inte recensera rimligheten i styrelsens förslag. Den åttonde april ska stämman rösta om förslaget, vi får återkomma när vi vet resultatet, säger Eliasson.

Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, är kritisk till Volvos agerande:

– Jag betackar mig för den girighet och egoism som detta förslag visar prov på. Lika självklart som det är att vi alla, via staten, hjälper företag och anställda i den här globala krisen, lika självklart är det att alla medborgare och företag tar ansvar och använder stödet efter behov istället för att missbruka det. Det senare inkluderar även aktieägare, säger hon.

AB Volvos styrelse har sedan tidigare dragit tillbaka ett förslag om att förutom en ordinarie utdelning på 5,50 kronor också ge en extrautdelning på 7,50 kronor per aktie, med hänvisning till den allmänna osäkerheten och spridningen av covid-19.

PODD Så kan virus spridas från djur till människa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Åke Lundqvist, professor och expert på sjukdomar som sprids från djur till människa.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE