Larmet från coronavården: Masker och visir slut om två dagar

Bristen på skyddsutrustning i vården är akut.

De som vårdar coronasmittade har bara masker och visir i två dagar till – sedan är det enligt Vårdförbundet slut på vissa håll.

– Personal som vårdar covid 19-patienter måste ha skydd. Om de blir sjuka kommer vi inte klara detta, säger ordförande Sineva Ribeiro.

Vårdförbundet har över 100 000 medlemmar som jobbar inom vården. Nu slår ordförande Sineva Ribeiro larm om att bristen på utrustning håller på att bli akut.

– Jag får signaler från medlemmar som vårdar covid 19-patienter att skyddsutrustningen tar slut om två till tre dagar. Det är alltifrån skyddsmasker till visir, säger hon.

De vårdanställda som Ribeiro har talat med är oroade över att själva bli sjuka och ta med sig smittan hem till sina familjer.

De är också oroade över att smittan börjar gå runt bland patienter.

– Om vi inte kan skydda de som vårdar smittade får vi till slut ingen som kan vårda dem. Det är de signalerna vi får från Italien och andra hårt drabbade delar av världen.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro slår larm om att bristen på skyddsutrustning är akut.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro slår larm om att bristen på skyddsutrustning är akut.

”Det blir panik där ute”

Ribeiro uppmanar Socialstyrelsen, som samordnar utrustningen, att se till att det inte blir någon ”administrativ apparatur” av arbetet.

– Vi har i Sverige full koll på var covid 19-patienter vårdas. De arbetsplatserna borde få en uppringning dagligen om vad de behöver för utrustning. Det måste Socialstyrelsen se till, säger Sineva Ribeiro.

Sineva Ribeiro är också oroad över att vissa regioner har lättat på kraven på utrustning. Folkhälsomyndigheten kräver långärmade kläder, men vissa arbetsgivare säger nu att det går bra med kortärmat, enligt Ribeiro.

– Det får inte vara så. Det blir panik där ute.

En extra utsatt grupp är hemsjukvårdare och hemtjänstpersonal, menar Ribeiro. Som sjuksköterska i hemsjukvården kan man behandla tio, tolv patienter varje dag. Blir någon sjuk riskerar smittan att spridas som en löpeld.

– Kommunerna har inte förberett sig på detta. Multisjuka kan smittas i hemmet. Det är fullständigt oacceptabelt. Kommunerna måste se till att den skyddsutrustning som behövs finns tillgänglig.

Socialstyrelsen kommenterar

Socialstyrelsen, som är den ansvariga myndigheten, kommenterade Vårdförbundets larm under en pressträff klockan 14.

– Personal som behöver skyddsutrustning ska ha tillgång till det. Vi lämnar stöd dagligen för att säkerställa det här direkta och akuta behovet, sa Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Det finns inget överskott på skyddsutrustning, men den utrustning som finns är inte slut, enigt Taha Alexandersson.

– Det är inte slut, men vi kan snabba upp processen att samordna bättre, vi måste försöka omfördela mer nationellt. 

PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE