Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Mer tårgas- och pepparsprej fastnar i tullen

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2019-11-17

Tullen i Värtahamnen i Stockholm kontrollerar fordon från färjorna. Hittills i år har Tullverket beslagtagit nästan 200 procent fler artiklar av pepparsprej och tårgassprej än föregående år. Arkivbild.

Oro och otrygghet i samhället har bidragit till kraftig införsel av tårgas- och pepparsprej.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit nästan 200 procent fler artiklar än föregående år.

TT har tagit del av beslagsstatistik från Tullverket fram till och med 31 oktober i år. Medan det för vissa vapenslag skett små förändringar eller till och med minskningar syns en kraftig ökning gällande bland annat tårgas- och pepparsprejer.

Dessa är förbjudna att använda i Sverige och hittills i år har man kunnat beslagta 615 sådana artiklar jämfört med 226 under hela 2018. Det står därmed redan klart att det kommer bli en toppnotering jämfört med de senaste åren.

Enligt Jonas Karlsson, sakkunnig vid enheten Nationell samordning vid Tullverket, är förklaringen enkel:

– Folk är rädda och vill försvara sig. För normala människor är ett skjutvapen tabu. Man köper inte ett sådant men med tårgas eller pepparsprej kan man skydda sig om man blir attackerad.

Danmark och Tyskland

Merparten av sprejer smugglas in genom södra Sverige, antingen från Danmark där det är tillåtet att ha pepparsprej i hemmet eller Tyskland där de är licensfria. Samtidigt bedöms det finnas ett mörkertal då det är en utmaning att avslöja smugglarna.

– Våra hundar är inte tränade på pepparsprej. Det är heller inte säkert att sprejerna genomlyses i en röntgen utan de kan se ut som vilken behållare som helst. Ofta är det så att man har en känd mottagare eller slumpen som gör att vi tar dem, säger Jonas Karlsson.

– Vi har också krav på oss att prioritera skjutvapen och narkotika och det här räknas ju inte som skjutvapen.

Färre vapen totalt

Hittills i år har Tullverket beslagtagit 2 087 olika typer av vapen vilket indikerar att årets totalantal lär bli lägre än 2018.

TT: Är det ett tecken på minskad smuggling eller att ni de facto missar mer?

– Svårt att säga och det blir mest spekulation. Klart är att vi har samma inriktning och intensitet, att det sjunker tror vi beror på mindre behov av vissa vapen. Många av ungdomarna som tidigare gick runt med kniv har i stället en pistol.

Just när det gäller pistoler och vapen sker dock ingen större förändring. Enligt Jonas Karlsson beror det dock på vapnens livslängd.

– Ett skjutvapen kan vara insmugglat för 10 år sedan. Det blir inattraktivt först när det går sönder eller har varit med om ett mord – då vill ingen ta i det.

Följ ämnen i artikeln