Kommentarer: Logiskt slut men fortsatt kamp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Från stora delar av världen strömmar kommentarer in efter beskedet att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död.

Många varnar för att kampen mot IS inte är över.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till TT att IS under ledning av al-Baghdadi varit en fruktansvärt brutal organisation med mängder av brott på sitt samvete.

– Det är ett logiskt slut, säger Hultqvist om att al-Baghdadi dödats.

Samtidigt understryker försvarsministern att IS ännu är verksamt och att kampen mot gruppen måste fortsätta.

Sverige är med i den internationella allians som bekämpar IS. Regeringen föreslog i oktober i riksdagen att den svenska väpnade styrkan på högst 70 personer i Irak får fortsätta bedriva militär utbildning till slutet av nästa år.

TT: Så Sveriges delaktighet påverkas inte nu?

– Nej, vi har lagt en proposition om att fortsätta vårt engagemang i koalitionen och jag ser inte att det här innebär någon förändring, utan det finns stora utmaningar kvar, svarar Hultqvist.

Efterlyst terrorist"

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar också uppgifterna om al-Baghdadi:

"Jag konstaterar att en efterlyst terrorist med många oskyldiga människors liv på sitt samvete har dödats. Jag har varnat – och det finns anledning att fortsätta att varna – för att Daesh fortsätter att vara ett hot. Denna utmaning kvarstår även efter dagens besked", skriver hon till TT. Daesh, eller Daish, är ett annat namn på IS.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson skriver på Twitter att al-Baghdadis död är "ett viktigt ögonblick i vår kamp mot terror, men striden mot Daeshs (IS) ondska är inte över".

"Vi kommer att fortsätta samarbeta med våra koalitionspartner för att göra slut på Daeshs mordlystna och barbariska handlingar en gång för alla", fortsätter han.

"Viktig milstolpe"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnar beskedet och kallar IS-ledarens död "en viktig milstolpe". Under ett besök vid en israelisk militärbas lägger han till att "kampen fortsätter".

Frankrikes president Emmanuel Macron understryker på Twitter att detta bara är en fas och att organisationen inte är borta bara för att ledaren är borta.

"Kampen kommer att fortsätta tillsammans med våra partner i den internationella koalitionen för att säkra att terrororganisationen definitivt är besegrad. Det är vår prioritering", skriver han.

Tackade Irak

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skriver på Twitter att dödandet av al-Baghdadi "är en vändpunkt i vår gemensamma kamp mot terrorism".

"Jag är övertygad om att en beslutsam kamp mot terrorism, i linje med alliansens anda, kommer att ge fred till hela mänskligheten", fortsätter han.

USA:s president Donald Trump tackade bland andra Irak för hjälp när irakiern al-Baghdadi dödades. Enligt irakiska regeringen var det landets underrättelsetjänst som fått reda på var IS-ledaren fanns i provinsen Idlib i Syrien.

"Som en följd utförde amerikanska styrkor, i samarbete med Iraks nationella underrättelsetjänst, en operation som ledde till elimineringen av terroristen al-Baghdadi", står det i ett uttalande.

"Dödat er varelse"

Den iranska reaktionen är utpräglat avmätt. Syftande på Teherans anklagelser mot USA om att ha skapat IS en gång i tiden skriver informationsminister Mohammad Javad Azari-Jahromi på Twitter:

"Ingen stor sak, ni har just dödat er varelse".

Den republikanske senatorn Lindsey Graham, som på senare tid varit i konflikt med partikamraten Trump om dennes Syrienpolitik, var nöjd på söndagen:

– Det presidenten sade i dag var mycket betryggande för mig – att när det kommer till IS och andra terrorgrupper så är vi efter er, vart ni än går, hur lång tid det än tar för att skydda vårt land och vårt sätt att leva.

Demokraten Joe Biden, före detta vicepresident och presidentaspirant inför nästa års val, säger att USA inte kan slappna av när det gäller IS.

– Vi måste upprätthålla trycket för att förhindra IS från att någonsin omgruppera och återigen hota Förenta staterna.

Publicerad: