Manifestationer i Chile på årsdagen av mord

avTT

Foto: Esteban Felix/AP/TT
Studenter under en manifestation i fjol utanför presidentpalatset i Santiago till minne av den mördade Camilo Catrillanca. Arkivbild.

Manifestationer planeras i minst 20 städer runt om i Chile under torsdagen till minne av jordbrukaren och aktivisten Camilo Catrillanca, som sköts ihjäl av polisen för exakt ett år sedan.

Myndigheterna har mobiliserat över 26 000 ur den nationella polisstyrkan carabineros för att möta manifestationerna, rapporterar tidningen La Tercera.

De äger rum efter flera veckor av omfattande protester mot sociala orättvisor i Chile som satt hård press på landets konservative president Sebastián Piñera.

24-åriga Catrillanca, som tillhörde landets ursprungsbefolkning mapuche, dödades av ett skott i nacken medan han körde en traktor i samhället Temucuicui i södra Chile. Polisen som avfyrade skottet jagade personer misstänkta för att ha stulit tre fordon.

Dödandet av Catrillanca väckte starka känslor i landet och utlöste en kris för Piñeras regering sedan det framkommit att polismännen försökt få det att se ut som om 24-åringen dödats i samband med skottlossning från båda håll.

Av videomaterial från en av polisernas hjälmkameror framgår att de väntade flera minuter med att undersöka Catrillancas hälsotillstånd efter skottet. När de väl upptäckte att han fortfarande andades och bryskt förde med sig honom i polisfordon till sjukhus var det för sent – sjukvårdspersonalen kunde inte rädda hans liv.

Åklagarna har yrkat på totalt 15 års fängelse för polismannen som avfyrade skottet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Chile