Nya IS-deporteringar från Turkiet denna vecka

Av:  TT

Säpo följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, enligt Säpos analytiker Ahn-Za Hagström. Arkivbild.
Säpo följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, enligt Säpos analytiker Ahn-Za Hagström. Arkivbild.

Turkiet meddelar att nya deporteringar av IS-anhängare genomförs de närmaste dagarna.

Det kan finnas ett litet antal svenskar bland dem som misstänks tillhöra terrorrörelsen och som deporteras.

Säkerhetspolisen (Säpo) påpekar att det finns en beredskap om och i så fall när svenskar skulle återvända.

– Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säpo, till Ekot i Sveriges Radio.

Turkiet meddelar att nästan alla som fängslats för misstänkt samröre med terrorrörelsen IS ska deporteras före årsskiftet. Den turkiske inrikesministern Süleyman Soylu säger i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att landet då kommer att ha skickat de misstänkta till deras hemländer.

Turkiet sade för snart två veckor sedan att man inleder deporteringen av dem som misstänks ha samröre med IS. Många av dem tillfångatogs under den turkiska offensiven i norra Syrien.

Fler deporteringar i veckan

Ytterligare sex eller sju misstänkta IS-medlemmar ska enligt inrikesministern sändas till sina hemländer redan denna vecka.

Det är oklart om någon eller några av dessa har svenskkopplingar.

"Säkerhetspolisen har en god bild över de personer med kopplingar till Sverige som befinner sig i konfliktområdet, och de som är frihetsberövade i området", uppger Säpo i ett skriftligt svar till TT.

"Vi kan av integritetsskäl inte gå in på mer detaljerad information om dessa personer", skriver Säpo och konstaterar att den följer utvecklingen noga, även via "internationella samverkanspartners."

Följs upp av Säpo

"Säkerhetspolisen bedömer löpande de personer som finns i konfliktområdet för att förbereda om eller när de kan komma att återvända till Sverige", fortsätter Säpo och poängterar att de som reser till Sverige från konfliktområdet kommer att följas upp av Säkerhetspolisen.

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu har tidigare sagt att Turkiet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare med kopplingar till IS. Exakt hur många som är svenskar är okänt. Runt 100 svenskar med koppling till IS tros enligt Säpo befinna sig i konfliktområdet. Siffrorna är dock osäkra.

PODD Så är läget i Syrien

I Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur läget är i Syrien – en månad efter vapenvilan.


 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE