Malmöreportage

Här kan publiken övernatta i konstverket

Av: 

Hateff Mousaviyan

NYHETER

Den dansk-tyska konstnärsduon J&K är aktuella med ett väldigt speciellt performance på Inkonst. Inför arbetet med nya “We” har de varit i dialog med materiella ting för att utforska hur mänskligt och icke-mänskligt liv kan samexistera. “Vi vill utmana idén om människan som universums mittpunkt”, säger skaparna.

På uthyrningssajten Airbnb finns det, förutom en mängd olika boenden, även en flik för upplevelser och sevärdheter. I Malmötrakten brukar det inte finnas överdrivet mycket att välja på här. Det är några guidade turer, några blandade yogaklasser och lite sälskådning på Måkläppen. 

Men fredagen den 13 mars finns det en upplevelse som sticker ut.

“Stay overnight in a performance art piece!”, lyder rubriken.

Klickar man sig vidare möts man av följande lockbete: “Have you always dreamed about spending the night in a magical performance? This is a once-in-a-lifetime opportunity to spend 15 hours in an artwork by artist duo J&K.”

Mysticism och ritualer

Så vad handlar allt det här om?

– Tja, bland annat handlar det om att gradvis ge efter för den materiella världen. Att visa att vår lilla tid här på jorden kanske inte är fullt så betydelsefull som vi inbillar oss, förklarar Kristine Agergaard när jag träffar henne och konstnärskollegan Janne Schäfer på Inter Arts Center i Mazettihuset.

Kristine Agergaard och Janne Schäfer är en dansk-tysk konstnärsduo som har arbetat tillsammans i mer än 20 år. Under artistnamnet J&K skapar de performancekonstverk som ofta blandar mysticism och ritualer med referenser ur vår vardag.

J&K:s senaste verk heter “We” och äger rum på Inkonst den 13 mars.

Janne Schäfer och Kristine Agergaard visar upp delar av scenografin.

En magisk lekplats

Med sitt nya performance vill Kristine Agergaard och Janne Schäfer utforska skiljelinjerna mellan det levande och det materiella. 

Som publik bjuds man in till vad duon kallar för “en magisk lekplats av sinnliga upplevelser och bildberättelser”. Själva spelmiljön är uppbyggd nere i Inkonsts blackbox. Här är scenografi och ljud i ständig förändring, och tanken är att du som besökare ska vara en naturlig del av verket.

– Man kan välja om man bara vill vara med under den första delen av kvällen, eller om man också vill stanna kvar och övernatta. Under natten händer det nämligen vissa saker med de olika objekten i föreställningen, förklarar Janne Schäfer.

Det låter lite obehagligt?
– Nej, så obehagligt är det faktiskt inte. Men vi tycker om att leka med vad man gillar eller ogillar. Och vad som är bekvämt eller obekvämt, berättar Janne Schäfer.

J&K har jobbat fram den nya föreställningen på Inter Arts Center i Malmö.

Cardboardpapper, kristaller och sjögräs

Ett annat centralt tema i J&K:s performancekonstverk är ödmjukhet inför naturen.

Kristine Agergaard berättar att de i sitt arbete med “We” genomförde så kallade guidade meditationer. Det är en uråldrig meditationsteknik som bland annat brukar användas av shamaner för att komma närmare saker och tings innersta väsen.

– I vårt fall gjorde vi det för att bättre förstå de fysiska objekten som vi jobbar med. Vad säger dem om sitt tillstånd? Om sitt förhållande till människan?

Vilka fysiska objekt rör det sig om här?
– Vi pratade bland annat med ull, en stor fleecefilt, cardboardpapper, kristaller, sjögräs från Møn. Allt möjligt egentligen, berättar Janne Schäfer.

Jag antar att ni inte vill röja för mycket av handlingen såhär på förhand, men vad lärde ni er av dessa guidade meditationer?
– Att vi inte är universums mittpunkt. Tekniken handlar mycket om att utgå från att de här objekten också har en egen vilja och en egen riktning. Vi har skrivit ner all information som kom till oss under våra sessioner. Alla färger, former, ljud och associationer vi fick av sakerna. Sedan har vi skapat fritt utifrån det, förklarar Janne Schäfer.

Materialet som J&K har samlat in och och bearbetat ligger till grund för det som på många sätt är kärnan i deras nya performance: utforskandet av hur mänskligt och icke-mänskligt liv kan samexistera. Tunga frågor, medger duon, men de anser samtidigt att det är viktigt att öppna upp för den här sortens diskussioner.

– Särskilt med tanke på den stundande klimatkrisen. Det kan vara nyttigt för oss att börja ifrågasätta hierarkin mellan oss människor och det som finns omkring oss lite mer, säger Kristine Agergaard.

Pressbild från ”We”.

En kul grej

Att en del av de övernattande besökarna kommer att hitta till “We” genom uthyrningssajten Airbnb är mest tänkt som en kul grej.

– Det är en marknadsföringsstrategi från Inkonsts sida. Det har egentligen ingenting med verkets handling att göra. Men vi tycker att det är ett intressant grepp att pröva, säger Janne Schäfer.

J&K:s performance har tagit drygt ett och ett halvt år att skapa. Under denna period har duon arbetat i residens på Inter Arts Center, beläget på fjärde våningen i Kulturhuset Mazetti. Men någon omedelbar inspiration från Malmö har de inte tagit.

– Nej, vi jobbar mest med universella frågor här. Dock gjorde vi faktiskt en guidad meditation med en golvmopp från Malmö i början av arbetet. Men vi fick inte så bra kontakt med den, så den ströks ur manus, berättar Kristine Agergaard.

“We” äger rum mellan den 13-14 mars på Inkonst. Biljetter och mer information finns här.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Konsten blev Julias livlina – nu vill hon hjälpa andra med självmordstankar

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Malmö

Airbnb

Performance

Meditation