Sanders vinnare i New Hampshire

Andrew Yang avbryter sin kandidatur

Demokraternas primärval i New Hampshire blev dramatiskt.

Med merparten av valdistrikten räknade står det klart att Bernie Sanders vinner knappt före Pete Buttigieg.

Amy Klobuchar gick överraskande starkt – medan Joe Biden och Elizabeth Warren sladdade långt bakom.

Väljarna i delstaten New Hampshire i nordöstra USA avgjorde under tisdagen den andra av Demokraternas många drabbningar för att gallra fram en kandidat till höstens presidentval.

Pete Buttigieg hade vind i ryggen efter att ha skrällvunnit förra veckans kaotiska nomineringsval i Iowa – med minimal marginal framför Bernie Sanders. Men i New Hampshire blev den tidigare borgmästaren i stället slagen av Vermontsenatorn.

– Denna seger är början på slutet för Donald Trump, sa Bernie Sanders när han utropade segern inför jublande anhängare.

Buttigieg hyllade Sanders

När drygt 90 procent av valdistrikten räknats ledde Bernie Sanders med 26 procent. Därefter Pete Buttigieg på 24,4 procent och Amy Klobuchar som överraskar med 19,8 procent. Elizabeth Warren har 9,3 och Joe Biden 8,4.

Pete Buttigieg, 38, hyllade den 40 år äldre Bernie Sanders i ett tal .

– Jag beundrade senator Sanders i high school. Jag respekterar honom fortfarande, och gratulerar honom till en stark kväll.

Minnesotasenatorn Amy Klobuchar gjorde ett betydligt bättre val än vad opinionsmätningarna pekade mot. När hon talade till sina jublande anhängare sa hon att hon är den som ska ”slå Donald Trump”.

– Vi har besegrat alla odds. Vi har gjort det på egna meriter. Vi har gjort det med idéer och hårt arbete.

I New Hampshire stod 24 delegater på spel. På grund av sina dåliga resultat blir Biden och Warren helt utan delegater. Sanders och Buttigieg får 9 vardera och Klobuchar får 6 delegater.

Sammanfattar man resultaten från Iowa och New Hampshire så Pete Buttigieg flest delegater, med 23 stycken – följt av Sanders med 21 och Klobuchar med 7.

Drygt 4 000 delegater kommer att utse Demokraternas presidentkandidat på partiets kongress i juli.

Yang hoppar av

Affärsmannen Andrew Yang meddelade i ett tal att han ger upp sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat. Även Coloradosenatorn Michael Bennet har beslutat sig för att hoppa av.

Massachusettssenatorn Elizabeth Warren tänker fortsätta sin kampanj, men konstaterade inför sina anhängare att röstningen inte gick hennes väg. Hon talade om riskerna med den allt mer infekterade valrörelsen.

– Vår bästa chans att besegra Donald Trump är med en kandidat som kan ena partiet genom sin kampanj, och en kandidat som kan bygga en rörelse redo att bekämpa korruption och att vinna, sa hon.

En vallokalsundersökning visar att nära hälften, 48 procent, av väljarna i New Hampshire bestämde sig för sin kandidat först under de senaste dagarna, rapporterar CNN.

81 procent säger sig vara arga på president Donald Trumps regering. 12 procent av de som röstat är förstagångsväljare.

Biden lämnade delstaten

Flera av de demokratiska kandidaterna kampanjade in i det sista i New Hampshire.

Joe Biden, som kom på fjärde plats i Iowa, lämnade däremot delstaten tidigare under tisdagen för att åka vidare till South Carolina. Där bedöms den förre vicepresidentens chanser bättre.

– Vägen framåt går via South Carolina och Nevada vidare mot supertisdagen, och delstater där jag kommer att göra väldigt bra i från mig sa han i måndags till NBC News.

Bernie Sanders.
Bernie Sanders.
Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg.
De demokratiska kandidaterna med Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren i spetsen.
De demokratiska kandidaterna med Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren i spetsen.

Bloomberg deltar inte

New Yorks förre borgmästare, den stormrike Michael Bloomberg, deltar inte i de första primärvalen. Han satsar i stället allt på mars med bland annat den så kallade supertisdagen, då flera stora delstater håller val.

När Donald Trump kampanjtalade i New Hampshire i måndags kväll passade han på att häckla demokraterna.

– Jag har hört att många republikaner kommer att rösta på den svagast tänkbara bland demokraterna. Mitt enda problem är att jag inte vet vem som är svagast. Jag tycker samtliga är svaga, sa han, skriver AP.

Valen i New Hampshire och Iowa har historiskt visat sig viktiga för resten av primärvalrörelsen. Det är ytterst sällan att den som till sist nomineras som partiets kandidat inte vunnit i någon av de två delstaterna.

PODD Varningen: Ryssland kan störa USA-valet igen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om att främmande makter än en gång kommer göra vad de kan för att störa processen i det amerikanska valet. Gäst är Patrik Oksanen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE