Bostadsförmedlingen

Bostadsförmedlingens hemsida akutstoppad efter inloggningsfel

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Bostadsförmedlingen i Stockholm akutstoppade sent på tisdagskvällen sin hemsida.

Det skedde efter att Marja-Leena Pilvesmaa, 52, hamnade på en annan persons sida trots att hon loggade in med sitt bank-id.

– Vi har valt att stänga sidan tills vidare som en nödåtgärd, säger Johan Wetterholm, chef för digitala tjänster på bostadsförmedlingen.

Bostadsförmedlingen i Stockholm skickade under tisdagen ut ett mejl till mer än hälften av sina nästan 700 000 sökande. De uppmanades att uppdatera sina kontaktuppgifter.

Marja-Leena Pilvesmaa, 52, hörsammade budskapet och satte sig på tisdagskvällen vid datorn för att logga in på bostadsförmedlingens hemsida.

Då gick något fel.

– Först fick jag upp ett meddelande om att jag inte fanns i systemet. Jag tänkte inte mer på det, men någon timme senare när jag skulle stänga ner flikarna såg jag att jag var inloggad fast som någon annan, säger hon.

Loggade in med bank-id

Marja-Leena Pilvesmaa loggade in med sitt bank-id. Hon tog en skärmdump på sidan när hon väl blivit inloggad som en annan sökande, en kvinna i en kommun utanför Stockholm. Aftonbladet har maskerat den drabbade personens uppgifter.

– Jag kunde ju kunnat sabotera på hennes sida. Det känns ju inte bra detta, tänk om det innebär att flera kan komma in på andras sidor, säger Marja-Leena Pilvesmaa.

Marja-Leena Pilvesmaa.
När Marja-Leena Pilvesmaa loggade in med sitt bank-id hamnade hon på en annan kvinnas privata sida.

När Aftonbladet kontaktade bostadsförmedlingen inleddes omgående en undersökning med anledning av händelsen.

– Det är väldigt allvarligt. Vi gör allt vi kan för att ta reda på vad som har hänt, sa marknadschefen Marika Nordström.

En stund senare, strax före 23.30, stängdes plötsligt bostadsförmedlingens hemsida ner helt. Johan Wetterholm, chef för digitala tjänster, bekräftar att det har ett samband med Marja-Leena Pilvesmaas rapport och att beslutet togs efter att bostadsförmedlingens incidentgrupp sammanträtt.

– Det är en kontrollerad åtgärd från vår sida. Vi måste stänga den tills vidare som en nödåtgärd tills vi har tagit reda på orsaken. Vi vill absolut inte orsaka något för våra kunder, säger Johan Wetterholm.

Liknande händelse 2013

Tidigare under kvällen – innan hemsidan akutstoppades – uppgav marknadschefen Marika Nordström att bostadsförmedlingen inte fått fler rapporter där sökande loggats in på andra personers sidor.

– Nej, absolut inte, i alla fall inte i närtid. Det var dock en händelse för många år sedan som liknar denna. Det var 2013, sa hon.

Den gången havererade bostadsförmedlingens datasystem i samband med en systemuppdatering så att obehöriga kunde se och ändra uppgifter om personer i bostadskön.

Omfattningen tystades dock ner, något som Aftonbladet kunde avslöja fyra år senare.

”Vi kan konstatera att vi i dag skulle ha gjort vissa saker annorlunda. Det gjordes en bedömning att det var få som var direkt berörda av den felaktiga inloggningen och att den inte påverkade kötider eller förmedling av lägenheter. Det vi kan konstatera i efterhand är att vi borde ha informerat alla som stod i bostadskön. I dag hade vi hanterat detta på ett annat sätt”, skrev Jannike Siljan, tillförordnad vd, i en kommentar till Aftonbladets publicering 2017.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Bostadsförmedlingen i Stockholm har nära 700 000 sökande.
Under natten stängdes bostadsförmedlingens sajt ner.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bostadsförmedlingens system kraschade – haveriet tystades ner

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsförmedlingen

Stockholm

Bank-id