Kina förbjuder människor från att äta hund och katt

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Personal utanför ett sjukhus i Wuhan i Kina, där personer smittade med det nya coronaviruset vårdas. Arkivbild.
Foto: Dake Kang
Personal utanför ett sjukhus i Wuhan i Kina, där personer smittade med det nya coronaviruset vårdas. Arkivbild.

NYHETER

Det ska bli förbjudet att äta hundar och katter i staden Shenzhen i Kina, föreslår det lokala styret.

Planerna meddelas i samband med Kinas arbete mot handeln med vilda djur, som forskare härleder till utbrottet av det nya coronaviruset.

Myndigheterna i Shenzhen nämner nio typer av kött som kommer fortsätta vara tillåtna för konsumtion, däribland fläsk, nöt, kyckling, kanin och fisk.

I skrivelsen noteras hundars och katters status som husdjur, och att konsumtionen av dem bör förbjudas. Även ormar, sköldpaddor och grodor utelämnas från listan över tillåtna djur att äta, trots deras popularitet i södra Kina.

"Ett förbud av konsumtionen av vilda djur är normalt i utvecklade länder och ska ses som ett allmänt krav på ett modernt samhälle", står det i skrivelsen.

Välkomnar Kinas beslut

Peter Li från djurrättsorganisationen Humane Society International säger att ett förbud mot konsumtionen av hundar och katter vore oerhört välkommet.

– Trots att handeln i Shenzhen är relativt liten jämfört med hela provinsen (Guangdong) är det en enorm stad, så detta skulle vara väldigt stort, och kan också ge en dominoeffekt med andra städer som följer samma exempel.

Forskare misstänker att det nya coronaviruset har överförts till människor från djur. Några av de första fallen av smitta upptäcktes hos personer som hade varit på en marknad i Wuhan i Kina där fladdermöss, ormar, viverrider och andra djur såldes.

Över 78 000 personer har smittats med det nya coronaviruset i Kina och mer än 2 700 personer har dött.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE