Al och hassel blommar – pollensäsongen är här

Av:  TT

Hasselhängen kan få näsan att rinna redan i januari. Arkivbild.
Hasselhängen kan få näsan att rinna redan i januari. Arkivbild.

Knappt är julgranen ur huset förrän pollensäsongen är över oss. Al och hassel blommar och med dem kommer rinnande näsor och ögon.

Som en följd av det milda vädret har pollensäsongen redan dragit i gång, rapporterar P4 Blekinge. Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet startade sina pollenmätningar förra veckan och har kunnat konstatera låga halter av pollen från al och hassel i luften.

– De är de allra tidigaste. De chansar lite och låter några hängen mogna och pollen flyga i väg, säger Agneta Ekebom, intendent och pollenexpert, till TT.

Även om vädret är mildare än vanligt är luften och marken fortfarande relativt kall så deras pollen rör sig inte så mycket.

– Det är främst när man är i närheten av al och hassel som man har besvär. Men det är bra att vara uppmärksam på det. Om man har besvär så kanske det inte är en segdragen förkylning, utan beror på pollen.

Gräspollen finns kvar ända fram till frosten och till exempel gråbo har mätts upp i oktober. Men Agneta Ekebom tycker inte att man behöver oroa sig för en pollensäsong som pågår året runt.

– Visst är det ovanligt med blommande al och hassel i januari, men det har hänt förut. Blir det kallare igen tar växterna paus.

Den allra värsta pollenperioden ligger fortfarande framför oss.

– Björk är det värsta och den kommer med sol och värme. Det brukar vara i slutet av april eller början av maj.

PODD Har antalet pollenallergiker ökat?

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut om pollenallergin ökat i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE