Oman

Omans avlidne sultan efterträds av kusin

Av: 

TT

Omans sultan Qabus bin Said Al Said, här på en bild från januari 2019.
Omans sultan Qabus bin Said Al Said, här på en bild från januari 2019.

NYHETER

Omans sultan Qabus har avlidit, 79 år gammal – efter att ha styrt landet sedan 1970.

Han efterträds av sin kusin, tidigare kulturministern Haitham bin Tariq Al Said, rapporterar statliga medier.

Tre dagars landssorg har utropats till minne av Qabus bin Said Al Said.

Någon dödsorsak har inte angetts. 79-åringen hade dock varit sjuk en längre tid och behandlats för vad som tros ha varit tarmcancer i Belgien i december, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sultan Qabus har varit statschef i Oman sedan han 1970 avsatte sin far och efterträdde honom som sultan. Han var efter Storbritanniens drottning Elizabeth och Bruneis sultan Hassanal Bolkiah den statschef i världen som suttit längst.

Sultanen hade inga barn och hade inte officiellt utsett någon efterträdare.

Flera utmaningar

Enligt landets grundlag ska sultanens familj välja en tronföljare inom tre dagar efter det att statschefen avlidit. Och redan på lördagen rapporterade statliga medier att Qabus kusin, Haitham bin Tariq Al Said, utsetts till ny sultan.

Han har varit landets kulturminister sedan mitten av 1990-talet. Innan dess tjänade han som sakkunnig vid utrikesdepartementet och har också en bakgrund som chef för Omans fotbollsförbund.

Han tar över makten i ett läge där landet brottas med ansträngda offentliga finanser och hög arbetslöshet samtidigt som den säkerhetspolitiska situationen i regionen är alltmer spänd. Oman har länge antagit en medlande roll i Mellanöstern och har försökt att inte välja sida mellan maktspelarna Iran och Saudiarabien.

"Fullföljde sin vision"

Men hjälp av sina goda relationer med både Washington och Teheran hjälpte man till att medla fram de hemliga samtal mellan USA och Iran 2013 som två år senare ledde till det kärnenergiavtal som USA dock drog sig ur 2018.

Den tidigare amerikanske presidenten George W. Bush framför sina kondoleanser i ett meddelande där han beskriver sultan Qabus som en nära allierad till USA som bidrog med stabilitet till Mellanöstern. "Hans majestät hade en vision för ett modernt, välmående och fredligt Oman, och han fullföljde den visionen", skriver Bush.

Även Oman, som är en absolut monarki, nåddes av protesterna under den arabiska våren 2011. Sultan Qabus reagerade genom att tillgodose en del av kraven, samtidigt som många demonstranter greps av polis, och protesterna blev också mindre omfattande än i andra länder i regionen.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny sultan skriver om nationalsång

ÄMNEN I ARTIKELN

Oman