Irakiska milismän dödade i Syrien

Av:  TT-AFP

Albu Kamal, Syrien.
Albu Kamal, Syrien.

Åtta milismän från den irakiska paramilitära gruppen Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor, har dödats i ett flygangrepp i östra Syrien, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Oidentifierat flyg angrep fordon och vapendepåer i området Albu Kamal, och orsakade en kraftig explosion. Minst åtta irakier från Hashed dödades, säger Rami Abdel Rahman, chef vid oppositionella SOHR, som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien.

En talesperson för den USA-ledda militärallians som strider i Irak och Syrien nekar till att den skulle ligga bakom attacken.

Hashed al-Shaabi är en paraplyorganisation för irakiska milisgrupper som står Iran nära. Attacken sker i ett läge av starka spänningar mellan USA och Iran efter flera händelser som utspelat sig i Irak.

I december dödades 25 milismän från Hashed al-Shaabi i amerikanska flygangrepp, som var ett svar på raketattacker mot militärbaser i Irak som skördade en civilanställd amerikansk medborgares liv.

USA:s attack fick anhängare till milisgruppen att gå till attack mot den amerikanska ambassaden i Bagdad.

Några dagar senare, den 3 januari, beordrade USA:s president Donald Trump den drönarattack utanför Bagdad som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani och den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom Hashed al-Shaabi.

Iran svarade häromdagen med raketattacker mot amerikanska militärbaser i Irak.

Publisert:

LÄS VIDARE