Frankrike

Över tusen döda delfiner hittade i Frankrike – på bara tre månader

Av: 

Klas Widestrand

NYHETER

Över 1000 svårt sargade delfiner har hittats döda på franska stränder. De kan ha fastnat i nät och drunknat. Nu varnar aktivister för att de små valarna riskerar utrotning.

Minst 1100 döda delfiner har spolats upp på stränderna längs den franska västkusten under årets första tre månader, skriver brittiska The Guardian.

Men den verkliga dödssiffran kan vara uppemot tio gånger högre än så eftersom många delfinkroppar sjunker och därför inte upptäcks.

Skälet till den omfattande delfindöden har inte fastställts. Men undersökningar av de i flera fall svårt sargade kropparna pekar på att djuren fått sina skador när de försökt komma loss från fisknät.

Fastnar i nät

Organisationen Sea Shepard arbetar för att bevara havets djurliv. De uppger att många delfiner fastnar i nät som fiskare spänner upp mellan två trålare när de fiskar havsabborre vid den franska Atlantkusten. När delfinerna inte lyckas ta sig loss drunknar de.

– De här fisketrålarna har nät som inte är selektiva. När vattnet är fullt av delfiner fastnar de i näten. Delfiner är inte fiskar, de är däggdjur och de måste upp till ytan för att få luft, säger Lamya Essemlali, ordförande för Sea Shepard, till nyhetsbyrån AP.

Essemlali uppskattar att mellan 6500 och 10000 delfiner per år har dött på det här sättet under de senaste tre åren, en ökning jämfört med hur det såg ut tidigare.

De europeiska delfinerna riskerar utrotning om inte franska myndigheter vidtar skarpare åtgärder för att kontrollera fiskeföretagens metoder, varnar Essemlali.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Död djungelval förbryllar forskare

ÄMNEN I ARTIKELN

Frankrike

Delfiner