Merkel till Bryssel för budgetsamtal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till Bryssel för att diskutera coronastöd och nästa långtidsbudget i EU. Arkivfoto.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till Bryssel för att diskutera coronastöd och nästa långtidsbudget i EU. Arkivfoto.

Nästa vecka kommer nya kompromissbud kring EU:s coronastöd och nästa långtidsbudget.

Planerna ska diskuteras med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på plats i Bryssel.

Nej, nej, är Sveriges åsikt hittills om de förslag som EU-kommissionen lagt fram om lån och bidrag till coronadrabbade länder och en ny långtidsbudget i EU.

Ja, ja, är vad EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i stället hoppas på, med hjälp av sitt kompromissförslag som nu utlovats till "andra halvan av nästa vecka".

I en middagsgenomgång för EU-ländernas ambassadörer i onsdags lovade Michel en "aningen" mindre budget, skriver nyhetssajten Politico Europe med hänvisning till diverse diplomatkällor. Samtidigt vill Michel behålla "storleken och ambitionen" i det extra coronastöd på 750 miljarder euro som EU-kommissionen vill låna upp och sedan till stor del ge som bidrag till drabbade medlemsländer.

"Varje dag räknas"

Inför kompromissframtagandet ska Michel hålla särskilda överläggningar i Bryssel nästa onsdag med kommissionsordförande Ursula von der Leyen, EU-parlamentets talman David Sassoli och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Vi har en kris av aldrig tidigare skådat slag och den behöver ett svar av aldrig tidigare skådat slag, säger von der Leyen och manar till en snabb lösning.

– Alla dagar vi förlorar så kommer vi att se folk förlora sina jobb och företag gå i konkurs. Så varje enskild dag räknas, säger hon på en presskonferens efter ett webbmöte med Merkel och den tyska regeringen under torsdagen, i samband med att Tyskland nu tagit över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Rabatter blir kvar?

Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike tillhör de mest skeptiska till liggande budget- och coronaförslag. De fyra länderna kan dock trösta sig med att den rabatt de får på betalandet av EU:s medlemsavgift med största sannolikhet blir kvar.

Kraftigt flankstöd kommer från just Tyskland, som ser det som nödvändigt att behålla rabatterna för att jämna ut inbetalningarna till budgeten.

Ekonomi- och energiminister Peter Altmaier konstaterar samtidigt att landet inte är ute efter att enbart driva igenom sin egen åsikt.

– Som ordförande gäller det att agera med politisk återhållsamhet. Du behöver tjäna hela EU:s intressen och även de andra medlemsländernas. Annars kommer du inte att göra några framsteg alls, säger Altmaier i ett webbmöte med allehanda Bryssel-korrespondenter.

PODD Därför har coronastödet till kändisarna kritiserats

Under våren så har man som kulturarbetare kunnat ansöka om stöd hos staten för bland annat förlorad inkomst. Aftonbladet Nöje har nu granskat vilka som får ta del av det statliga stödet. Flera svenska kändisar har fått ta emot pengar vilket har kritiserats hårt i både sociala medier och vanlig media. Vad innebär stödet från staten och varför får vissa artister och skådespelare som redan har miljonbelopp i sina företag stödet?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: