Försvarsanställda avråds resa till riskländer

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Adam Ihse / TT
Försvarsmakten avråder all personal inom myndigheten, inklusive hemvärnssoldater, från att resa till Ryssland, Kina och Iran. Bild från militärövningen Swenex 20.

Försvarsmakten avråder all personal inom myndigheten, inklusive hemvärnssoldater, från att resa till Ryssland, Kina och Iran.

Avrådan gäller från och med 1 juni, och syftet är att skydda personalen mot säkerhetshot, påtryckningar och trakasserier, rapporterar tidningen Hemvärnet.

– Det största underrättelsehotet mot Sverige och Försvarsmakten kommer från Ryssland, Kina och Iran, säger Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret vid Must, till tidningen.

Försvaret ser löpande över bedömningen av riskländer, vilket innebär att listan kan revideras.

– Det är viktigt att Försvarsmaktsanställda är medvetna om riskerna med att resa till länder men att också öka den mentala beredskapen om resan ändå måste genomföras, säger han.

Bland annat finns risk att anställda inom försvaret utsätts för utpressning, kontaktförsök och trakasserier på resa utomlands.

– Men riskerar också att utnyttjas av främmande underrättelse- och säkerhetstjänster genom att exempelvis tvingas att placera ut skadlig kod eller avlyssningsutrustning på ställen där allmänheten inte har tillträde, säger Kinnander.

Totalt är drygt 55 100 personer i Sverige anställda inom Försvarsmakten.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN